Ηλεκτρονικό Κατάστημα - Παραγγελίες με αντικαταβολή Δίκτυο - Η Ανεξάρτητη Δισκογραφική Εταιρεία
Share Button

Τα «Παντελόνια είναι περίεργα ρούχα» στον 902 TV (Αύγουστος 2013)

Posted on 8 Αυγούστου, 2013 in Το Δίκτυο στον 902 TV - Αρχείο

sid_0099f_5734Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή καιΚυριακή βράδυ, στον 902 TV, μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 20:00 (περί τις 20:30) και για δύο ώρες, η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα συνεχίζει το ταξίδι της στον κόσμο, την ιστορία αλλά και το σημερινό γίγνεσθαι του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Επίσης, με την ψηφιακή μετάδοση μέσω δορυφόρου οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν πλέον να παρακολουθούν τις εκπομπές σε επανάληψη, λίγο μετά τις 5:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της επόμενης μέρας –δηλαδή, ξημερώματα Πέμπτης, Σαββάτου και Δευτέρας.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου ο σταθμός θα διακόψει τις μεταδόσεις του.
Για τον Αύγουστο, ωστόσο, έχουν προγραμματιστεί τα παρακάτω αφιερώματα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/8/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΡΙΓΚΑ

Σε έναν από τους σημαντικότερους σημερινούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, τον Βαγγέλη Τρίγκα, είναι αφιερωμένη η εκπομπή. Για δύο ώρες, εκτός από εκτελέσεις οργανικών κομματιών θα ακουστούν τραγούδια από την κορυφαία δεκαετία του λαϊκού τραγουδιού 1950-1960. Μαζί του οι ερμηνευτές Σπύρος Κουτσοβασίλης, Άννα Καραγεωργιάδου και Ζαχαρίας Καρούνης.

Επίσης, ο Βαγγέλης Τρίγκας, ως «δάσκαλος» του οργάνου, αναλύει και αναδεικνύει πολλά από τα σημερινά προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του μπουζουκιού, συνεχίζοντας να συνεισφέρει στη διατήρηση του λαϊκού χαρακτήρα του, τη διάδοση και την εξέλιξή του.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Σάββατο 3 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/8/2013
ΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ένας σύγχρονος Αλεξανδρινός δημιουργός, ο Νικήτας Βοστάνης είναι καλεσμένος της εκπομπής. Μουσικοσυνθέτης και εμπνευστής της παράστασης-συναυλίας με τον τίτλο Ένα λαϊκό τραγούδι από την Αλεξάνδρεια, που παρουσιάστηκε το 2009 και το 2010 μεγάλη επιτυχία. Πολυμελής ορχήστρα αποδίδει τραγούδια των Μάνου Λοΐζου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκου Ξυδάκη, αλλά και Αττίκ, Ζωρζ Μουστακί, Άρη Δαβαράκη και Νικήτα Βοστάνη.
Λόγω του διαφορετικού ύφους των δημιουργών, πέντε ερμηνευτές –παλιάς και νέας «φρουράς» – υποστηρίζουν τα τραγούδια: Γιάννης Ντουνιάς, Αφεντούλα Ραζέλη, Κώστας Μάντζιος, Βαγγέλης Δούβαλης και Κώστας Κοντογιάννης.

Στη συζήτηση που ακολουθεί, ο Νικήτας Βοστάνης αναλύει στον Πάρη Μήτσου τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε και δημιούργησε ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας. Επίσης, μιλά για τα μαγαζιά, τους καλλιτέχνες, τις συναυλίες αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων στην ιστορική πόλη.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Δευτέρα 5 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/8/2012
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γιώργος Αλτής πρωτόπιασε το μπουζούκι δεκατριών χρόνων και έκτοτε αφιερώθηκε στη λαϊκή μουσική. Πήρε μαθήματα από τους Θέμη Παπαβασιλείου και Γιάννη Παλαιολόγου, ενώ το 1984 ξεκίνησε να εργάζεται σε νυχτερινά κέντρα. Ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου ΜπουζουκιώνΡΑΣΤ, έχει ακόμα συμμετάσχει σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο εξωτερικό. Παράλληλα, έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους ως συνθέτης και ένα CD single. Επίσης ένα βιβλίο με τίτλο Οκτώ λαϊκά πορτραίτα (2007).

Το αφιέρωμα καταγράφει τη ζωντανή εμφάνιση του Γιώργου Αλτή στις 28 Μαΐου 2012 στη μουσική σκηνή «Χίλιες και Δύο Νύχτες», με τη συνοδεία των Φώτη Τσούτσια (μπουζούκι), Σπύρου Πανταζή (κιθάρα),Αντώνη Τζίκα (κοντραμπάσο) και Γιώργου Μπαμπάνη (ακορντεόν). Τραγουδούν οι Μανώλης Τοπάλης,Γιάννα Κομνηνού, Θοδωρής Μέρμηγκας και Άννα Καραγεωργιάδου.
Επίσης, σε κάποιο σημείο της συναυλίας, τρεις μπουζουξήδες επί σκηνής, δηλαδή ο Γιώργος Αλτής από κοινού με τους Νίκο Κατσίκη και Κοσμά Κοκκόλη (μπουζούκι, τραγούδι), ερμηνεύουν αγαπημένα λαϊκά τραγούδια και ορχηστρικά.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στο στούντιο, όπου ο Γιώργος Αλτής μοιράζεται τις σκέψεις του για την ελληνική μουσική και το λαϊκό τραγούδι με τον Πάρη Μήτσου.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Πέμπτη 8 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/8/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΗΣ

Από τους πιο γνωστούς σήμερα δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, ο Μανώλης Καραντίνης ξεκίνησε επτά ετών στη σχολή του Θόδωρου Δερβενιώτη και συνέχισε ως μαθητής του Θέμη Παπαβασιλείου. Με το μπουζούκι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του, γίνεται επαγγελματίας στα δώδεκα και αρχίζει να συνεργάζεται με όλους σχεδόν τους «νεοκυματικούς» καλλιτέχνες, για να περάσει σύντομα ως σολίστας δίπλα στους μεγαλύτερους λαϊκούς ερμηνευτές: Καζαντζίδη, Αγγελόπουλο, Γαβαλά, Διονυσίου,Μπιθικώτση, Βοσκόπουλο, Νταλάρα, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, μέχρι τους σημερινούς γνωστούς τραγουδιστές.

Στη συζήτηση με τον Πάρη Μήτσου, ο Μανώλης Καραντίνης μιλά για τις περιοδείες, συναυλίες που συμμετείχε και τις εμφανίσεις του στις σημαντικότερες αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Θυμάται ακόμα τις αναρίθμητες ηχογραφήσεις που έχει πάρει μέρος, παίζοντας μπουζούκι και πολλά άλλα έγχορδα.
Επίσης, συστήνεται και ως δημιουργός, μια και έχει συνθέσει αρκετές σημερινές επιτυχίες και –βέβαια– παίζει οργανικά, ταξίμια, τραγουδάει και συνοδεύει σε δικά του και άλλα κλασσικά λαϊκά τραγούδια, τουςΓιάννη Ντουνιά, Ειρήνη Χαρίδου, Θάνο Ολύμπιο και Δημήτρη Σαββαϊδη.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Σάββατο 10 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/8/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ

Συνεχίζοντας τα αφιερώματα στους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, η εκπομπή προσκαλεί αυτή τη φορά τονΓιάννη Μωραϊτη και τον Γρηγόρη Βασίλα.
Ο πρώτος, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στο όργανο, έχει σημαντικές συνεργασίες με όλους σχεδόν τους μεγάλους δημιουργούς (κυριότερη αυτή με τον Βασίλη Τσιτσάνη) αλλά και πολλές ώρες ηχογραφήσεων. Οπαδός –όπως δηλώνει– της «Πειραιώτικης» σχολής, αφηγείται στον Πάρη Μήτσου τις μουσικές του «περιπέτειες» και παίζει, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, οργανικά και ταξίμια.

Δεύτερος καλεσμένος της εκπομπής, ο νεότερος Γρηγόρης Βασίλας, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των νέων δεξιοτεχνών, με θητεία όμως πλάι σε πολλούς μεγάλους του παρελθόντος. Εμφανίστηκε και συνεργάστηκε σε τηλεοπτικές παραγωγές και παραστάσεις με θέμα το ρεμπέτικο, ενώ είναι από τους ιδρυτές του «Συγκροτήματος Μπουζουκιών Δρόμος», με το οποίο έχει εμφανιστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Θιασώτης του τρίχορδου, παίζει και αυτός οργανικά αλλά και τραγουδάει. Ακόμα, στη συζήτηση με τον Πάρη Μήτσου, εκφράζει τις απόψεις του για το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον του μπουζουκιού αλλά και του λαϊκού τραγουδιού γενικότερα.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Δευτέρα 12 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΤΕΤΑΡΤΗ 14/8/2013
ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο)

Η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα προβάλλει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση και σε δύο μέρη ένα μοναδικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για τη μουσική θεατρική παράσταση Ελλαδογραφία, που παρουσίασε το καλοκαίρι του 2008 το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη και μουσικολόγο Γιώργο Τσαγκάρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου 2008, εν μέσω των παραστάσεων.

Στην Ελλαδογραφία, μέσα από μια θεατρική-μουσική αναδρομή με κείμενα του Γιώργου Τσαγκάρη, ξετυλίγεται σαν κουβάρι η νεότερη ελληνική ιστορία από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Στην παράσταση πήραν μέρος η Αλέξια Μουστάκα, η Μαρβίνα Πιτυχούτη και η Μαρία Τσώνη, υπό την ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Κατσουλάκη, ενώ ο Γιάννης Λεμπέσης, επικεφαλής της ορχήστρας του, της Λαϊκής Στράτας, είχε την ευθύνη του μουσικού μέρους.
Η ηχηρή πολιτιστική παρέμβαση της Ελλαδογραφίας έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στη Μεσσηνία όπου κυρίως παρουσιάστηκε, σε 40 παραστάσεις που παρακολούθησαν περισσότεροι από 30.000 θεατές, μέχρι που η πρόωρη «φυγή» του εμπνευστή και δημιουργού της ανέκοψε το μεγάλο ταξίδι για το οποίο προοριζόταν.

Ο Γιάννης Λεμπέσης καλεσμένος του Πάρη Μήτσου και της εκπομπής μιλά στο στούντιο του 902 για τις πρόβες και την «περιπέτεια» της Ελλαδογραφίας, όπως τη βίωσε μαζί με τον Γιώργο Τσαγκάρη, από τις προετοιμασίες τον Οκτώβριο του 2007 ως τις 10 Ιουλίου 2008 που έγινε η πρώτη (και με συμβολική σημασία) παράσταση στην Αρτεμησία, χωριό της Μεσσηνίας που είχε υποστεί βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές το προηγούμενο καλοκαίρι. Μιλά επίσης για την απαράδεκτη στάση των κρατικών μέσων ενημέρωσης (σε δύο εκ των οποίων, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Γιώργος Τσαγκάρηςδιετέλεσε επιτυχημένος διευθυντής) και την επιδεικτική αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισαν την επιτυχία και την απήχηση της Ελλαδογραφίας.

Παίζουν οι μουσικοί, Πορφύρης Κανάς (ακορντεόν), Έκτορας Κοσμάς (βιολί, μαντολίνο), Θοδωρής Τζινέλης (μπουζούκι), Σάκης Σαμπάλης (κιθάρα), Μαρία Δεικτά και Άρτεμις Ματαφιά (τραγούδι), Φάνης Σαμπατίνας (τραγούδι, μπαγλαμάς). Στο τραγούδι, το λαούτο και τον τζουρά, ο Γιάννης Λεμπέσης.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Πέμπτη 15 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/8/2013
ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ (ΜΕΡΟΣ 2ο)

Δεύτερο μέρος από ένα μοναδικό ντοκουμέντο που προβάλλει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα. ο λόγος για τη μουσική θεατρική παράσταση Ελλαδογραφία, που παρουσίασε το καλοκαίρι του 2008 το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη και μουσικολόγο Γιώργο Τσαγκάρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου 2008, εν μέσω των παραστάσεων.

Στην Ελλαδογραφία, μέσα από μια θεατρική-μουσική αναδρομή με κείμενα του Γιώργου Τσαγκάρη, ξετυλίγεται σαν κουβάρι η νεότερη ελληνική ιστορία από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Στην παράσταση πήραν μέρος η Αλέξια Μουστάκα, η Μαρβίνα Πιτυχούτη και η Μαρία Τσώνη, υπό την ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Κατσουλάκη, ενώ ο Γιάννης Λεμπέσης, επικεφαλής της ορχήστρας του, της Λαϊκής Στράτας, είχε την ευθύνη του μουσικού μέρους.

Ο Γιάννης Λεμπέσης καλεσμένος του Πάρη Μήτσου και της εκπομπής μιλά στο στούντιο του 902 για τις πρόβες και την «περιπέτεια» της Ελλαδογραφίας, όπως τη βίωσε μαζί με τον Γιώργο Τσαγκάρη. Μιλά επίσης για την απαράδεκτη στάση των κρατικών μέσων ενημέρωσης (σε δύο εκ των οποίων, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Γιώργος Τσαγκάρης διετέλεσε επιτυχημένος διευθυντής) και την επιδεικτική αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισαν την επιτυχία και την απήχηση τηςΕλλαδογραφίας.

Παίζουν οι μουσικοί, Πορφύρης Κανάς (ακορντεόν), Έκτορας Κοσμάς (βιολί, μαντολίνο), Θοδωρής Τζινέλης (μπουζούκι), Σάκης Σαμπάλης (κιθάρα), Μαρία Δεικτά και Άρτεμις Ματαφιά (τραγούδι), Φάνης Σαμπατίνας (τραγούδι, μπαγλαμάς). Στο τραγούδι, το λαούτο και τον τζουρά, ο Γιάννης Λεμπέσης.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Σάββατο 17 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/8/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΚΗ ΚΑΡΝΕΖΗ

Από τους σημαντικότερους εν ζωή δεξιοτέχνες στο μπουζούκι, ο Λάκης Καρνέζης ξεκίνησε στη δεκαετία του ΄50, για να δημιουργήσει με τον Κώστα Παπαδόπουλο ένα εμβληματικό δίδυμο. Μαζί έπαιξαν σε χιλιάδες ηχογραφήσεις, πολλές από τις οποίες θεωρούνται πλέον ιστορικές, ειδικά σε συνθέσεις των Θεοδωράκη,Χατζιδάκι και Άκη Πάνου. Επί 60 σχεδόν χρόνια, ο Λάκης Καρνέζης υπηρετεί το μπουζούκι με μοναδική αξιοπρέπεια και ήθος, έχοντας εμφανιστεί σε συναυλίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και συνοδέψει κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές. Παράλληλα, στην πολύχρονη θητεία του σε νυχτερινά κέντρα, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ερμηνευτές και δημιουργούς.

Στο αφιέρωμα ο Λάκης Καρνέζης μιλά εκ βαθέων στον Πάρη Μήτσου για τη ζωή του, τις εμπειρίες του (ζώντας και δημιουργώντας εδώ και 30 σχεδόν χρόνια στη Νορβηγία) αλλά και τις σημερινές του σκέψεις για το μπουζούκι, το λαϊκό τραγούδι και τη μουσική γενικότερα. Να σημειωθεί ότι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα αποκλειστικό τηλεοπτικό αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό δεξιοτέχνη.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Δευτέρα 19 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/8/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Ο Κώστας Παπαδόπουλος είναι ίσως ο «μεγαλύτερος» εν ζωή σύγχρονος Έλληνας μπουζουξής και σίγουρα ο άνθρωπος με τις περισσότερες και σημαντικότερες ηχογραφήσεις στην ελληνική δισκογραφία. Γεννημένος στην Κοκκινιά με μυθιστορηματικά παιδικά χρόνια (αντίσταση – εμφύλιος), γνώρισε τον Λάκη Καρνέζη και μαζί αποτέλεσαν ένα θρυλικό δίδυμο. Από τα ρεμπέτικα – λαϊκά του ’50 πέρασε από το 1960 και μετά στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση κ.ά.

Για όλα αυτά, όχι μόνο μιλάει αλλά και παίζει ο Κώστας Παπαδόπουλος. Μαζί του στην εκπομπή ερμηνεύουν αντιπροσωπευτικά τραγούδια οι Αλέκος Δεληγιάννης και Σταυρούλα Μανωλοπούλου.
Επίσης, ένας σημερινός δημιουργός και θαυμαστής του μεγάλου μουσικού, ο Βαγγέλης Κορακάκης, γίνεται ουσιαστικά συμπαρουσιαστής της εκπομπής.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Πέμπτη 22 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/8/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ
ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ»

Ο Πάρης Μήτσου και η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα, φιλοξενούν τον Χρήστο Παπαδόπουλο, μουσικό, τραγουδιστή και δημιουργό με πολλές επιτυχίες (ιδιαίτερα σε μουσικές τηλεοπτικών σειρών).

Σε μια παρουσίαση της πολύχρονης καλλιτεχνικής διαδρομής του, ο Χρήστος Παπδόπουλος μιλά για τις συνεργασίες του με γνωστούς τραγουδιστές και μουσικούς, αλλά και τις εμπειρίες του από την επτάχρονη θητεία του στη τηλεόραση ως παρουσιαστή και υπεύθυνου της εκπομπής «Χάριν Ευφωνίας». Μαζί του, οΑργύρης Παπαγεωργίου, με τον οποίο αποτελούν τα «Παιδιά από την Πάτρα», το παλαιότερο εν ενεργεία λαϊκό μουσικό συγκρότημα. Οι δυο τους αφηγούνται την ιστορία και τις «μουσικές περιπέτειες» της παρέας από την Πάτρα -παρεμπιπτόντως, κανείς τους δεν είναι από την Πάτρα, απλά έζησαν εκεί ως φοιτητές. Ακόμα, μαζί με τους φίλους τους μουσικούς, μας θυμίζουν γνωστές επιτυχίες, παίζουν και τραγουδούν, κυρίως συνθέσεις του Χρήστου Παπαδόπουλου, με τον γνωστό τους τρόπο.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Σάββατο 24 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 25/8/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΣΜΥΡΝΗΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Αυτή τη φορά η εκπομπή φιλοξενεί κάτι διαφορετικό: τον Κώστα Καλαφάτη από τη Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Σκόπελο και τον Μπρούνο Νταντό από το Μπουένος Άιρες. Η συνύπαρξη των δύο παραπάνω, με τη συνοδεία κορυφαίων μουσικών, Ηρακλή Βαβάτσικα (μπαντονεόν), Θανάση Σοφρά (κόντρα-μπάσο),Βασίλη Κετετζόγλου (κιθάρα) και Τζέιμι Σμιθ (βιολί), οφείλεται στη μουσική πρόταση «Σμυρναίικο, Ρεμπέτικο και Τάνγκο: Βίοι παράλληλοι» (που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα τέλη του 2008, αρχές 2009).

Μέσα από αυτό το σχήμα επιχειρείται η μουσική προσέγγιση ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς και αναλύονται οι αιτίες, οι αφορμές, οι συνθήκες και τα κίνητρα που δημιούργησαν τα δύο είδη. Ο Ηρακλής Βαβάτσικαςεξηγεί τις ομοιότητες ανάμεσα στο μπαντονεόν (εθνικό όργανο της Αργεντινής και κύριαρχο στο τάνγκο), αλλά και της παρόμοιας αρμόνικας στα Σμυρναίικα της δεκαετίας του 1920. Αυτά με τη βοήθεια της κοινωνιολόγου Φανής Χορμόβα και, βέβαια, των Κώστα Καλαφάτη και Μπρούνο Νταντό, οι οποίοι ερμηνεύουν χαρακτηριστικά δείγματα των δύο μουσικών ειδών.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Δευτέρα 26 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/8/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ (1ο ΜΕΡΟΣ)

Πρώτο αφιέρωμα της εκπομπής στο ξεκίνημα της, το 2007, είχε θέμα τον μεγαλύτερο Έλληνα τραγουδιστή, τον Στέλιο Καζαντζίδη. Με αφορμή την κυκλοφορία της οπτικοακουστικης έκδοσης Στα χνάρια ενός μύθου, ο Πάρης Μήτσου φιλοξενεί την κυρία Βάσω Καζαντζίδη και τον σκηνοθέτη του έργου, Πάνο Υφαντή, για να συζητήσουν για τον καλλιτέχνη – θρύλο.

Στο αφιέρωμα υπάρχουν επίσης συνεντεύξεις των Χρήστου Λεοντή, Κώστα Βίρβου, Νίκου Μαμαγκάκηαλλά και αρκετές εκπλήξεις. Θα προβληθούν ακόμα, εκτενή αποσπάσματα από τα 4 DVD του παραπάνω έργου, αλλά και ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό (που για πρώτη φορά παρουσιάζεται) με τον Στέλιο Καζαντζίδη να τραγουδά με τους φίλους του.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Πέμπτη 29 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/8/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ (2ο ΜΕΡΟΣ)

Με αφορμή την κυκλοφορία της οπτικοακουστικής έκδοσης Στα χνάρια ενός μύθου, για τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο Πάρης Μήτσου φιλοξενεί την κυρία Βάσω Καζαντζίδη και τον σκηνοθέτη του έργου, Πάνο Υφαντή, σε μια συζήτηση για τον καλλιτέχνη – θρύλο.

Στο αφιέρωμα υπάρχουν επίσης συνεντεύξεις των Χρήστου Λεοντή, Κώστα Βίρβου, Νίκου Μαμαγκάκηαλλά και αρκετές εκπλήξεις. Θα προβληθούν ακόμα, εκτενή αποσπάσματα από τα 4 DVD του παραπάνω έργου, αλλά και ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό (που για πρώτη φορά παρουσιάζεται) με τον Στέλιο Καζαντζίδη να τραγουδά με τους φίλους του.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Σάββατο 31 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/9/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ:
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΚΡΥΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΡΙΔΑΚΗΣ

Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, Στέλιου Μακρυδάκη, ενός από τους μυθικούς μπουζουξήδες, οΘοδωρής Μακρυδάκης ήταν φυσικό να εξελιχθεί σε καταξιωμένο δεξιοτέχνη. Στη σημερινή εκπομπή όμως, αναδεικνύει και την ιδιότητα του δασκάλου, παρουσιάζοντας τους μαθητές του, αγόρια και κορίτσια που εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους στο μπουζούκι, αλλά και την αγάπη τους για τη μουσική. Μια ελπιδοφόρα παρουσία για την προοπτική του λαϊκού τραγουδιού.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Πάρης Μήτσου έχει καλεσμένο τον Κώστα Ζαριδάκη. Έναν δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, που για πολλά χρόνια υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι στις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις του, αλλά και των περισσότερων κορυφαίων ελλήνων τραγουδιστών και συνθετών. ΟΚώστας Ζαριδάκης παίζει οργανικά και τραγούδια, μας συστήνεται και αφηγείται την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μακρόχρονη μουσική του διαδρομή. Μαζί του παίζει και τραγουδάει ο Μπάμπης Τσέρτος, με τον οποίον συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και η Ειρήνη Τουμπάκη.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, περί τις 5:20 το πρωί ]

Κι ένα μικρό ευχαριστήριο σημείωμα:

Κάπου στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο σταθμός θα διακόψει τις μεταδόσεις του.

Οι δημιουργοί και οι συνεργάτες της εκπομπής Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα ευχαριστούν από καρδιάς το κοινό, τους φίλους μας εντός και εκτός Ελλάδας, που αγαπούν το λαϊκό τραγούδι και, από το πρώτο ξεκίνημα της εκπομπής, το 2007, την αγκάλιασαν και τη στήριξαν.
Τους υποσχόμαστε ένα νέο ραντεβού, σύντομα.

Get the Flash Player to see this player.

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Μάθετε περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο