Μαρίνα Δακανάλη
Τραγουδίστρια
|
Μαρίνα Δακανάλη Συμετέχει σε : |
Σπούδασε θεωρητικά μουσικής και πιάνο στο Προοδευτικό Ωδείο του Ηρακλείου (1992-2000). Συμμετείχε σε μαθητικούς διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας και διακρίθηκε σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού. Επίσης, σπούδασε Νοσηλευτική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με μεταπτυχιακά στην Ογκολογική Νοσηλευτική (2000-07).
Το 2004 ξεκινά συνεργασία με τον Νίκο Μαμαγκάκη, παίρνοντας μέρος ως ερμηνεύτρια σε δίσκους και συναυλίες στην Αθήνα και την Κρήτη –μια συνεργασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Σωκράτη Μάλαμα, Μήτσο Σταυρακάκη, Δημήτρη Μπασλάμ, Γιώργη Βρέντζο και Χρυσόστομο Καραντωνίου. Επίσης, το 2006 συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη με τίτλοΓιώργος Σμπώκος-Ο αητός του Βαρσάμου.
Έχει συμμετάσχει στους δίσκους: Αντίθετοι Ανέμοι του Γιώργη Βρέντζου, 11 συν 2 λαϊκά τραγούδια, Το τραγούδι του Δασκαλογιάννη, Στεναγμός Ανατολίτης, Τα τραγούδια της Παληάς Πόλης, Κρήτη-Μεγάλο Ορατόριο των χρονικών, Σμύρνη, κερί κι ασήμι, Μυστικά τραγούδια, Μικρό έπος για τον Ανδρέα Ροδινό, Σαπφώ, Ερωτικός Λόγος και Του δεινού Κρητικού πολέμου του Νίκου Μαμαγκάκη, Ποτάμι ο καιρός του Χρυσόστομου Καραντωνίου, Εμινέ του Πάρι Περυσινάκη, Θυμωμένη Μπετονιέρα τουΔημήτρη Μπασλάμ, Της γης το μυστικό, του Βαγγέλη Καζαντζή σε στίχους Γιώργου Γκώνια, Αμίλητο ποτάμι, του Μήτσου Σταυρακάκη και Έξω, με ηχογραφήσεις από συναυλίες, του Σωκράτη Μάλαμα. Επίσης συμμετέχει στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη με θέμα την αντίσταση της Κρήτης και ειδικότερα των Ανωγείων στα χρόνια της Κατοχής, με τίτλο Το 3ο ολοκαύτωμα (2010).
Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος