Νέες κυκλοφορίες από το Δίκτυο: Μάρτιος, Απρίλιος και Ιούλιος 2009
Συνεχίζοντας «με μουσικές που ακούγονται», στο δρόμο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, το Δίκτυο κυκλοφορεί έναν ακόμα νέο δίσκο τον Ιούλιο, ενώ το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2009 έχει κυκλοφορήσει άλλους τέσσερις.
Με τίτλο Ποτάμι ο καιρός, ο δίσκος του Χρυσόστομου Καραντωνίου, κυκλοφορεί σε λίγες μέρες (τον Ιούλιο) από το Δίκτυο. Πρώτη δισκογραφική εργασία του συνθέτη, το Ποτάμι ο καιρός παντρεύει τον «έντεχνο» ήχο, άλλοτε με ηλεκτρικές πινελιές και άλλοτε με την απλότητα μιας κλασσικής κιθάρας. Έντεκα τραγούδια από δυο νέες, πολλά υποσχόμενες φωνές στο ελληνικό τραγούδι και ένα θέμα ορχηστρικό, μιλούν για τις ατραπούς του έρωτα, τα παιχνίδια του μυαλού και την ατέρμονη μάχη με το χρόνο, με τη διεισδυτικότητα του αιώνιου και το λόγο του σήμερα.
Τους στίχους υπογράφουν η Ελένη Μπιρμπίλη, ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, ο Θοδωρής Μπακάλης, ηΕιρήνη Γιωτοπούλου και ο συνθέτης.
Τραγουδούν ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου και η Μαρίνα Δακανάλη. Συμμετέχει φιλικά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ερμηνεύοντας το Για μιαν Ιθάκη. Ο δίσκος κυκλοφορεί τον Ιούλιο 2009.
Τέσσερις ακόμα δίσκοι κυκλοφόρησαν από το Δίκτυο το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2009:
Με τίτλο Λαϊκή Παλίρροια – 20 χρόνια πορείας, το ομότιτλο λαϊκό μουσικό σχήμα με έδρα τη Λακωνία, ηχογραφεί για πρώτη φορά από το 1988 που πρωτοξεκίνησε ως παρέα φίλων, με κοινό στοιχείο την αγάπη για την καλή ελληνική μουσική. Ο καιρός πέρασε, κι η Παλίρροια έφτασε τα 20 χρόνια διαδρομής, ταυτισμένη με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση των Λακώνων και όχι μόνο. Το ετερόκλητο των τραγουδιών του δίσκου, ίσως ηχήσει παράξενα στ’ αυτιά. Είναι όμως αντιπροσωπευτικό, με τις μουσικές φόρμες πάνω στις οποίες βάδισαν όλα αυτά τα χρόνια…
Πρώτος δίσκος του Γιάννη Σακελλαράκη (σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κοντογιάννη), η Ρεμπέτικη συνάντηση αφηγείται απλά και ξεκάθαρα αυτό που αναγγέλλει ο τίτλος: το συναπάντημα μερικών από τους πιο σημαντικούς ερμηνευτές και μουσικούς του λαϊκού πάλκου στις μέρες μας, με εκλεκτά και όχι συχνά παιγμένα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια σπουδαίων δημιουργών. Με εκτελέσεις μεστές από τον αέρα, τη δύναμη και την αμεσότητα του πάλκου, και ερμηνείες σπάνιες από τους Δημήτρη Κοντογιάννη, Ντένια Κουρούση, Κώστα Δουμουλιάκα, Άλκη Μαύρο, Αντιγόνη Μπούνα και Κατερίνα Σκορδαλάκη, ο δίσκος κατορθώνει να ανεβάζει τον πήχυ.
Τέταρτος δίσκος για την Άντα Πίτσου το Στριμάδι –ενάμισυ χρόνο μετά το Αστράφτουμε και λιγότερα από τρία χρόνια από την Υπόγεια πτήση – είναι μια έκπληξη. Συνεχίζοντας την περιπλάνηση στα μουσικά τοπία συνειρμών και αισθήσεων, η Άντα Πίτσου προσεγγίζει αυτή τη φορά το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι, με τον ολότελα προσωπικό της τρόπο: «ενορχηστρώνοντας ατονικά, στιχουργώντας ελεύθερα, παίζοντας κρυφτό με τις φόρμες και ερμηνεύοντας ελλειπτικά» –όπως εύστοχα σημειώνει ο Αργύρης Ζήλος σε κριτική του για τον προηγούμενο δίσκο της. Μαζί της, μερικοί από τους σημαντικότερους μουσικούς της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας, σε μια πραγματικά αξιοπρόσεκτη παραγωγή.
Σε μέρες χαλεπές για τη μουσική βιομηχανία, η φράση του Διονύση Σαββόπουλου για τις παρέες που «γράφουν ιστορία», βρίσκει άλλη μια φορά δικαίωση. Τέτοια περίπτωση το μουσικό σχήμα Λαβύρυθμος –πολυπληθής παρέα φίλων– παρουσιάζει τον πρώτο του δίσκο, Πόλη, Εποχές, Άνθρωποι, με τη συνδρομή σπουδαίων δεξιοτεχνών (Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Κώστας Ζαριδάκης, Θανάσης Σοφράς, Νίκος Τατασόπουλος, Μανώλης Καρπάθιος και άλλοι) αλλά και ερμηνευτών σπάνιων (Νίκος Κωνσταντινόπουλος, Στυλιανός Μπέλλος). Με ρυθμολογία εκτεταμένη και μελωδίες ιδιαίτερες, η δημοτική και η βυζαντινή παράδοση συναντούν εδώ το λαϊκό τραγούδι και το ρεμπέτικο, ενώ από το παράθυρο τρυπώνουν ηχοχρώματα blues. Το σύνολο απαρτίζουν τραγούδια με ουσιώδη λόγο ύπαρξης και πολιτισμική αξία.