Τα Παντελόνια είναι περίεργα ρούχα, στον 902 TV / Αύγουστος 2012
Στην καρδιά ενός πραγματικά καυτού καλοκαιριού, “δροσιά” από την εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα, με επαναλήψεις προηγούμενων αφιερωμάτων. Κάθε Παρασκευή βράδυ στις 21:15–23:05 και κάθε Κυριακής στις 18:20–20:00, από την τηλεοπτική συχνότητα του 902 TV. Μια εκπομπή προσηλωμένη στο λαϊκό τραγούδι και τους δημιουργούς του, με οικοδεσπότη τον Πάρη Μήτσου και πρωταγωνιστές τους συνθέτες, εκτελεστές, ερμηνευτές, τις ιστορίες τους και τα τραγούδια που τους ανέδειξαν.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/8/2012 [21:15-23:05]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Μέρος Α)’
Πρώτο μέρος του αφιερώματος της εκπομπής, σ΄ έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού–ρεμπέτικου τραγουδιού, του «Μπάρμπα Γιάννη», όπως είναι γνωστός ο Γιάννης Παπαϊωάννου.
Ξεκινώντας προπολεμικά (1937) με τη θρυλική Φαληριώτισσα, μέχρι και το 1972 που έφυγε ξαφνικά σε αυτοκινητικό δυστύχημα σε ηλικία 58 χρονών, δεν σταμάτησε να δημιουργεί, για να αφήσει τελικά πίσω του περισσότερα από 400 τραγούδια σταθμούς στο λαϊκό τραγούδι. Ένα μικρό δείγμα από αυτά, παίζουν και ερμηνεύουν τα μέλη του συγκροτήματος Τζιβαέρι, αποδίδοντας τα με μεγάλη προσήλωση στη μουσική και ιστορική τους αξία.
Εκτός από δημιουργός όμως, ο Γιάννης Παπαϊωάννου υπήρξε και ένας καταπληκτικός άνθρωπος, για τον οποίο μόνο καλά λόγια έχουν πει όλοι οι συνάδελφοι και συνεργάτες του. Για τον άνθρωπο Γιάννη Παπαϊωάννου συζητούν με τον Πάρη Μήτσου τα δύο του παιδιά, η Χρύσα και ο Αντώνης, ξεδιπλώνοντας μάλιστα άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες για την πολύ σημαντική καλλιτεχνική του πορεία, τους συνεργάτες του, αλλά και την καθημερινότητά του.
[Το αφιέρωμα προβλήθηκε αρχικά στις 26 Ιουνίου 2009].
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/8/2012 [18:20-20:00]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΙΩΤΗ (Μέρος Α’)
Προσηλωμένη από το ξεκίνημα της στο λαϊκό τραγούδι και τον φυσικό του πρωταγωνιστή, το μπουζούκι, η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τον κορυφαίο δεξιοτέχνη που, με τις αισθητικές και άλλες επιλογές του, διαδραμάτισε ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στη νεότερη ιστορία του οργάνου και του λαϊκού τραγουδιού, τον Μανώλη Χιώτη.
Με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό του (στις 20/03/1970) και τα περίπου 90 από τη γέννηση του (στις 21/03/1921) θα προβληθεί το πρώτο μέρος από το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του. Τη δύσκολη αυτή υπόθεση ανέλαβαν δυο δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς, ο Βαγγέλης Τρίγκας (στο τρίχορδο μπουζούκι) για σόλο, ταξίμια και τραγούδια του συνθέτη μέχρι το 1958 και ο Θανάσης Βασιλάς (στο τετράχορδο μπουζούκι) για τις δημιουργίες και ηχογραφήσεις του Χιώτη από το 1958 και μετά. Ακόμη ο Αντώνης Κασίτας, συγγραφέας του βιβλίου – DVD, Ο μάγκας που έβαλε κολόνια στο λαϊκό τραγούδι (το οποίο εκδόθηκε το 2009 υπό την επιμέλεια του Πάνου Γεραμάνη), μιλάει στον Πάρη Μήτσου για το έργο του, ενώ προβάλλονται οι κυριότερες συνεντεύξεις πολλών συνεργατών και φίλων του Μανώλη Χιώτη.
Τραγουδούν οι Σπύρος Κουτσοβασίλης, Άννα Καραγεωργιάδου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Ελένη Καπηλίδου. Επίσης θα προβληθούν αποσπάσματα από προηγούμενες εκπομπές με τραγούδια του κορυφαίου καλλιτέχνη.
[Το αφιέρωμα προβλήθηκε αρχικά στις 19 Μαρτίου 2010].
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/8/2012 [21:15-23:05]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΙΩΤΗ (Μέρος Β’)
Με αφορμή τα 90 περίπου χρόνια από τη γέννηση, αλλά και τα 40 χρόνια από το θάνατό του μεγάλου λαϊκού δημιουργού και κορυφαίου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Μανώλη Χιώτη, προβάλλεται το δεύτερο μέρος του εκτεταμένου αφιερώματος της εκπομπής στη ζωή και το έργο του. Τη δύσκολη αυτή υπόθεση ανέλαβαν δυο δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς, ο Βαγγέλης Τρίγκας (στο τρίχορδο μπουζούκι) για σόλο, ταξίμια και τραγούδια του συνθέτη μέχρι το 1958 και ο Θανάσης Βασιλάς (στο τετράχορδο μπουζούκι) για τις δημιουργίες και ηχογραφήσεις του Χιώτη από το 1958 και μετά. Ακόμη ο Αντώνης Κασίτας, συγγραφέας του βιβλίου – DVD, Ο μάγκας που έβαλε κολόνια στο λαϊκό τραγούδι (το οποίο εκδόθηκε το 2009 υπό την επιμέλεια του Πάνου Γεραμάνη), μιλάει στον Πάρη Μήτσου για το έργο του, ενώ προβάλλονται οι κυριότερες συνεντεύξεις πολλών συνεργατών και φίλων του Μανώλη Χιώτη.
Τραγουδούν οι Σπύρος Κουτσοβασίλης, Άννα Καραγεωργιάδου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Ελένη Καπηλίδου. Επίσης θα προβληθούν αποσπάσματα από προηγούμενες εκπομπές με τραγούδια του κορυφαίου καλλιτέχνη.
[Το αφιέρωμα προβλήθηκε αρχικά στις 26 Μαρτίου 2010].
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/8/2012 [18:20-20:00]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΜΜΕΤΡΟΝ
Η λαϊκή ορχήστρα Έμμετρον είναι μια πραγματικά μεγάλη μουσική παρέα που, ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος και το χώρο που εμφανίζεται, παρουσιάζει αφιερώματα στους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του ελληνικού λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού.
Στην εκπομπή εμφανίζονται οι Μανώλης Γεωργοστάθης, Νίκος Πασσαλίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος,Άρης Κούκος, Βαγγέλης Μαχαίρας, Αλέκος Γλυκιώτης, Παναγιώτης Αλεξίου, Δημήτρης Βασιλόπουλος, Δημήτρης Ρέππας, Πάρης Καρακανας (όλοι οι παραπάνω παίζοντας μπουζούκι),Στέλιος Καρύδας και Αντρέας Ίσσαρης (κιθάρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Ηρακλής Βαβάτσικας(ακορντεόν), Γιώργος Πολίτης (κοντραμπάσο), Γιάννης Φιλιππουπολίτης (τύμπανα, πιάνο).
Τραγουδούν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Βαγγέλης Δούβαλης, Δήμητρα Κωστάκη, Κώστας Μάντζιος. Η μεγάλη αυτή παρέα ερμηνεύει 27 αντιπροσωπευτικά τραγούδια και οργανικά, από τον Βαγγέλη Παπάζογλου ως τον Μάνο Χατζιδάκι και από τον Μάρκο Βαμβακάρη ως τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά καιΤσιτσάνη, Ξαρχάκο, Ζαμπέτα, Λοϊζο, Πλέσσα.
Επίσης, ο υπεύθυνος και ιδρυτής του συγκροτήματος, Μανώλης Γεωργοστάθης, συζητάει με τον Πάρη Μήτσου για τις μέχρι τώρα εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά τα προσεχή του σχέδια.
[Το αφιέρωμα προβλήθηκε αρχικά στις 12 Φεβρουαρίου 2010].
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/8/2012 [21:15-23:05]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ «ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΜΙΛΑΝΟ (Μέρος Α’)
«Ένα λαϊκό τραγούδι από τον Βόλο» θα μπορούσε να έχει τίτλο το αφιέρωμα στην πιο ιστορική οικογένεια μπουζουξήδων στην Ελλάδα. Ο Στάθης Μιλάνος, ο μικρότερος και μόνος εν ζωή ανάμεσα σε τρία αδέλφια (ο Νίκος και ο Κάρολος έφυγαν το 2005 και το 2006 αντίστοιχα), μαζί με μερικούς από τους μαθητές του, καταξιωμένους πλέον δεξιοτέχνες, παίζει κλασσικά λαϊκά τραγούδια, οργανικά και ταξίμια. Παράλληλα, συζητώντας με τον Πάρη Μήτσου, αναφέρεται στην «οικογένεια», της οποίας η προσφορά στο μπουζούκι φτάνει περίπου τα 135 χρόνια. Μιλά επίσης για την ιστορία της περίφημης «Σκάλας του Μιλάνου» στον Βόλο, αλλά και για το δικό του σημαντικό έργο, που είναι η διδασκαλία. Αντίστοιχα, οι μαθητές του αναφέρονται στις εμπειρίες τους πλάι στο «δάσκαλο», αποτιμώντας σήμερα, μετά από 30 περίπου χρόνια, την προσφορά του, τόσο στους ίδιους, όσο και στο λαϊκό τραγούδι. Στο αφιέρωμα εμφανίζονται, ο πρώτος του μαθητής, Κώστας Δρακούλης αλλά και οι νεότεροι, Χρήστος Δασκαλόπουλος, Άρης Κούκος, Νίκος Πασσαλίδης, Βαγγέλης Μαχαίρας και Κώστας Καραμπερόπουλος. Ακόμα, προβάλλονται στιγμιότυπα από τη συναυλία που διοργανώθηκε το 2004 στον Βόλο, για τα 85 χρόνια της «Σκάλας του Μιλάνου».
[Το αφιέρωμα προβλήθηκε αρχικά στις 4 Δεκεμβρίου 2009].
ΚΥΡΙΑΚΗ 19/8/2012 [18:20-20:00]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ «ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΜΙΛΑΝΟ (Μέρος Β’)
Συνέχεια του αφιερώματος στην πιο ιστορική οικογένεια μπουζουξήδων στην Ελλάδα. Ο Στάθης Μιλάνος, ο μικρότερος και μόνος εν ζωή ανάμεσα σε τρία αδέλφια (ο Νίκος και ο Κάρολος έφυγαν το 2005 και το 2006 αντίστοιχα), μαζί με μερικούς από τους μαθητές του, καταξιωμένους πλέον δεξιοτέχνες, παίζει κλασσικά λαϊκά τραγούδια, οργανικά και ταξίμια. Παράλληλα, συζητώντας με τον Πάρη Μήτσου, αναφέρεται στην «οικογένεια», της οποίας η προσφορά στο μπουζούκι φτάνει περίπου τα 135 χρόνια. Μιλά επίσης για την ιστορία της περίφημης «Σκάλας του Μιλάνου» στον Βόλο, αλλά και για το δικό του σημαντικό έργο, που είναι η διδασκαλία. Αντίστοιχα, οι μαθητές του αναφέρονται στις εμπειρίες τους πλάι στο «δάσκαλο», αποτιμώντας σήμερα, μετά από 30 περίπου χρόνια, την προσφορά του, τόσο στους ίδιους, όσο και στο λαϊκό τραγούδι. Στο αφιέρωμα εμφανίζονται, ο πρώτος του μαθητής, Κώστας Δρακούλης αλλά και οι νεότεροι,Χρήστος Δασκαλόπουλος, Άρης Κούκος, Νίκος Πασσαλίδης, Βαγγέλης Μαχαίρας και Κώστας Καραμπερόπουλος. Ακόμα, προβάλλονται στιγμιότυπα από τη συναυλία που διοργανώθηκε το 2004 στον Βόλο, για τα 85 χρόνια της «Σκάλας του Μιλάνου».
[Το αφιέρωμα προβλήθηκε αρχικά στις 11 Δεκεμβρίου 2009].
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/8/2012 [21:15-23:05]
ΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Ένας σύγχρονος Αλεξανδρινός δημιουργός, ο Νικήτας Βοστάνης είναι ο καλεσμένος της δεύτερης εκπομπής. Συνθέτης και μουσικός, είναι ο εμπνευστής της παράστασης-συναυλίας με τον τίτλο Ένα λαϊκό τραγούδι από την Αλεξάνδρεια, που παρουσιάστηκε τον περασμένο χρόνο και συνεχίζει φέτος με την ίδια επιτυχία. Η ορχήστρα, αποτελούμενη από εννέα μουσικούς, αποδίδει τραγούδια των: Μάνου Λοΐζου,Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκου Ξυδάκη, αλλά και Αττίκ, Ζωρζ Μουστακί, Άρη Δαβαράκη και Νικήτα Βοστάνη.
Λόγω της διαφορετικότητας του ύφους των δημιουργών, πέντε ερμηνευτές παλιάς και νέας «φρουράς», υποστηρίζουν τα τραγούδια. Ο Γιάννης Ντουνιάς, η Αφεντούλα Ραζέλη, ο Κώστας Μάντζιος, ο Βαγγέλης Δούβαλης και ο Κώστας Κοντογιάννης.
Στη συζήτηση που παράλληλα διατρέχει το αφιέρωμα, ο Νικήτας Βοστάνης περιγράφει στον Πάρη Μήτσουτις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε και δημιούργησε ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας. Επίσης, μιλά για τα μαγαζιά, τους καλλιτέχνες, τις συναυλίες αλλά και την καθημερινότητα των Ελλήνων στην ιστορική αυτή πόλη. Πρόκειται για την πρώτη ενός κύκλου εκπομπών που συσχετίζει τόπους (πόλεις) με καλλιτέχνες και δημιουργίες.
[Το αφιέρωμα προβλήθηκε αρχικά στις 23 Οκτωβρίου 2009].
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/8/2012 [18:20-20:00]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Με αφορμή τις επιτυχημένες βραδιές με τον τίτλο «Αφιέρωμα στα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη» που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2008 και τον χειμώνα 2009 στη μουσική σκηνή «Αθηναίισα», η εκπομπή προσκαλεί τον Γιάννη Ντουνιά και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
Πρόκειται για μια προσέγγιση στο έργο του μεγαλύτερου έλληνα τραγουδιστή, με τους δημιουργούς στο επίκεντρο. Δύο μεγάλοι σύγχρονοι λαϊκοί τραγουδιστές στο «πατάρι», μαζί με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Βαγγέλη Λιόλιο, ερμηνεύουν τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της διαδρομής του Στέλιουαπό το 1952 έως το 2000. Συνθέσεις δηλαδή, των Γ. Παπαϊωάννου, Β. Τσιτσάνη, Α. Καλδάρα, Μ. Χιώτη, Γ. Ζαμπέτα, Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκι, Σ. Ξαρχάκου, Θ. Δερβενιώτη, Μ. Μπακάλη, Χ. Λεοντή, Χ. Νικολόπουλου, Β. Καραπατάκη, Τ. Σούκα, Α. Πάνου, Γ. Μητσάκη και άλλων, σε στίχους Ε. Παπαγιαννοπούλου, Κ. Βίρβου, Χ. Κολοκοτρώνη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λ. Παπαδόπουλου, Πυθαγόρα, Κ. Μάνεση, Σ. Τσώτου.
Στη συζήτηση που ακολουθεί με τον Πάρη Μήτσου, οι τρεις καλεσμένοι αναφέρονται στη μουσική τους διαδρομή και στις επιρροές που δέχτηκαν από την παρουσία του Στέλιου Καζαντζίδη στην ελληνική δισκογραφία και τη μουσική πραγματικότητα.
[Το αφιέρωμα προβλήθηκε αρχικά στις 20 Νοεμβρίου 2009].
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/8/2012 [21:15-23:05]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΡΤΟ
Πρωταγωνιστής του αφιερώματος της εκπομπής, ένας καλλιτέχνης που επί τρεις περίπου δεκαετίες υπηρετεί αδιάλειπτα το λαϊκό τραγούδι. Ο Μπάμπης Τσέρτος, ίσως ο μοναδικός σημερινός ερμηνευτής που έχει τραγουδήσει τόσο πιστά τα «αρχοντορεμπέτικα» (ο τελευταίος του δίσκος περιλαμβάνει μόνο τραγούδια τουΜιχάλη Σουγιούλ), τα ρεμπέτικα και φυσικά, τα λαϊκά τραγούδια, παίζει και τραγουδά στο πλατό της εκπομπής, μαζί με τους μουσικούς του, αντιπροσωπευτικά τραγούδια της μουσικής του πορείας.
Επίσης, σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πάρη Μήτσου, μιλά για την ιστορία και τη διαδρομή του, τις συνεργασίες, τις εμφανίσεις και τη δισκογραφία του, ενώ ακόμα καταθέτει τις σκέψεις του για το σημερινό ελληνικό τραγούδι. Μαζί με τον Μπάμπη Τσέρτο εμφανίζεται και η Ειρήνη Τουμπάκη.
[Το αφιέρωμα προβλήθηκε αρχικά στις 10 Ιουλίου 2009].