Τα Παντελόνια είναι περίεργα ρούχα, στον 902 TV / Μάρτιος 2010
Αφιερωμένη στα λαϊκά και τα ρεμπέτικα τραγούδια, με αξιόλογους καλεσμένους, τους καλλιτέχνες που τα τιμούν, είναι η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα, κάθε Παρασκευή βράδυ στις 21:30, με τον Πάρη Μήτσου, στην τηλεόραση του 902. Η μετάδοση της εκπομπής επαναλαμβάνεται κάθε Κυριακή 15:30–17:30. Επίσης, ακούγεται από το ραδιόφωνο του 902 Αριστερά στα FM κάθε Κυριακή μεσημέρι 13:00–15:00.
20η ΕΚΠΟΜΠΗ 05/03/2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΗ
Ο Μανώλης Καραντίνης είναι πιθανότατα ο πιο γνωστός δεξιοτέχνης στο μπουζούκι σήμερα. Από επτά χρόνων στη σχολή του Θόδωρου Δερβενιώτη και έπειτα μαθητής του Θέμη Παπαβασιλείου, γίνεται επαγγελματίας στα δώδεκα, κάνοντας το μπουζούκι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του. Από πολύ μικρός συνεργάζεται με όλους σχεδόν τους «νεοκυματικούς» καλλιτέχνες, για να περάσει αργότερα ως σολίστας δίπλα στους μεγαλύτερους λαϊκούς ερμηνευτές, Καζαντζίδη, Αγγελόπουλο, Γαβαλά, Διονυσίου,Μπιθικώτση, Βοσκόπουλο, Νταλάρα, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, μέχρι τους σημερινούς γνωστούς τραγουδιστές.
Στη συζήτηση με τον Πάρη Μήτσου, ο Μανώλης Καραντίνης αναφέρεται στις περιοδείες που συμμετείχε σε ολο τον κοσμο, τις συναυλίες και τις εμφανίσεις του στις σημαντικότερες αίθουσες. Επίσης θυμάται τις αναρίθμητες ηχογραφήσεις που έχει πάρει μέρος, παίζοντας όχι μόνο μπουζούκι, αλλά και όλα τα έγχορδα. Ακόμα, συστήνεται και ως δημιουργός, μιας και έχει συνθέσει αρκετές σημερινές επιτυχίες, αφού όπως άλλωστε αναφέρει «πάντα έγραφε τραγούδια». Στην εκπομπή παίζει οργανικά, ταξίμια, τραγουδάει και συνοδεύει σε δικά του και άλλα κλασσικά λαϊκά τραγούδια, τους Γιάννη Ντουνιά, Ειρήνη Χαρίδου, Θάνο Ολύμπιο και Δημήτρη Σαββαϊδη.
21η ΕΚΠΟΜΠΗ 12/03/2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΟΣΧΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΛΑ ΒΑΖΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΑΡΑΓΟΥΔΑ
Ο Αριστείδης Μόσχος υπήρξε ο κορυφαίος και πιο γνωστός οργανοπαίκτης-δάσκαλος σαντουριού των ημερών μας. Από παιδί στο Αγρίνιο μεγάλωσε μέσα στη μουσική, καθώς ο πατέρας του είχε δύο κέντρα, ένα καφέ-αμάν και ένα καφέ-σαντάν. Στο πρώτο έπαιζαν Πολίτες, Σμυρνιοί και Αρμένηδες, ενώ στο δεύτερο Ευρωπαϊκή Ορχήστρα. Ο πατέρας του ήταν ονομαστός δεξιοτέχνης του κλαρίνου, αλλά ο μικρός από 8 χρονών επέλεξε το σαντούρι για μόνιμη συντροφιά του. Το 1952, ο Αριστείδης Μόσχος κάνει την πρώτη του ηχογράφηση, για να ακολουθήσουν χιλιάδες ώρες στα studio και συνεργασία με όλους τους μεγάλους δημιουργούς του δημοτικού, του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού. Το 1985 ιδρύει το Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής διδάσκοντας 22 όργανα, Βυζαντινή Μουσική και Χορωδία. Μια από τις πρώτες και πιο πιστές μαθήτριές του ως το τέλος, είναι η Σούλα Βαζούρα, η οποία εμφανίστηκε μαζί του σε πάμπολλες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πολύ μεγάλη επιτυχία. Στην εκπομπή συζητάει με τον Πάρη Μήτσου για τη καλλιτεχνική της πορεία δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο και ερμηνεύει κυρίως κλασσικά δημοτικά τραγούδια, συνοδεία πολυπληθούς ορχήστρας με τον Νίκο Σαραγούδα στο ούτι. ΟΑριστείδης Μόσχος έφυγε τον Νοέμβριο του 2001 με ένα μεγάλο παράπονο, ότι ποτέ μέχρι σήμερα το έργο ζωής γι’ αυτόν (το Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής) δεν επιχορηγήθηκε από κανέναν κρατικό φορέα.
22η ΕΚΠΟΜΠΗ 19/03/2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΙΩΤΗ (Μέρος 1ο)
Η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα, δηλώνοντας από το ξεκίνημα της, στοχευμένη στο λαϊκό τραγούδι και τον φυσικό του πρωταγωνιστή, το μπουζούκι, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τον καλλιτέχνη που, όπως όλοι συμφωνούν, υπήρξε ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του οργάνου: τον Μανώλη Χιώτη.
Με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό του (στις 20/03/1970) και τα περίπου 90 από τη γέννηση του (στις 21/03/1921) θα προβληθεί το πρώτο μέρος από το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του. Τη δύσκολη αυτή υπόθεση ανέλαβαν δυο δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς, ο Βαγγέλης Τρίγκας (τρίχορδο) για σόλο, ταξίμια και τραγούδια του συνθέτη μέχρι το 1958 και ο Θανάσης Βασιλάς (τετράχορδο) για τις δημιουργίες και ηχογραφήσεις του Χιώτη από το 1958 και μετά. Ακόμη ο Αντώνης Κασιτας, συγγραφέας του βιβλίου – DVD, Ο μάγκας που έβαλε κολόνια στο λαϊκό τραγούδι (το οποίο εκδόθηκε υπό την επιμέλεια του Πάνου Γεραμάνη), μιλάει στον Πάρη Μήτσου για το έργο του, ενώ προβάλλονται οι κυριότερες συνεντεύξεις πολλών συνεργατών και φίλων του Μανώλη Χιώτη.
Τραγουδούν οι Σπύρος Κουτσοβασίλης, Άννα Καραγεωργιάδου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Ελένη Καπηλίδου. Επίσης θα προβληθούν αποσπάσματα από προηγούμενες εκπομπές με τραγούδια του κορυφαίου καλλιτέχνη.
23η ΕΚΠΟΜΠΗ 26/03/2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΙΩΤΗ (Μέρος 2ο)
Με αφορμή τα 90 περίπου χρόνια από τη γέννηση, αλλά και τα 40 χρόνια από το θάνατό του μεγάλου λαϊκού δημιουργού και κορυφαίου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μανώλη Χιώτη, προβάλλεται το δεύτερο μέρος του εκτεταμένου αφιερώματος της εκπομπής στη ζωή και το έργο του. Τη δύσκολη αυτή υπόθεση ανέλαβαν δυο δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς, ο Βαγγέλης Τρίγκας (τρίχορδο) για σόλο, ταξίμια και τραγούδια του συνθέτη μέχρι το 1958 και ο Θανάσης Βασιλάς (τετράχορδο) για τις δημιουργίες και ηχογραφήσεις του Χιώτη από το 1958 και μετά. Ακόμη ο Αντώνης Κασιτας, συγγραφέας του βιβλίου – DVD, Ο μάγκας που έβαλε κολόνια στο λαϊκό τραγούδι (το οποίο εκδόθηκε υπό την επιμέλεια του Πάνου Γεραμάνη), μιλάει στον Πάρη Μήτσου για το έργο του, ενώ προβάλλονται οι κυριότερες συνεντεύξεις πολλών συνεργατών και φίλων του Μανώλη Χιώτη.
Τραγουδούν οι Σπύρος Κουτσοβασίλης, Άννα Καραγεωργιάδου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Ελένη Καπηλίδου. Επίσης θα προβληθούν αποσπάσματα από προηγούμενες εκπομπές με τραγούδια του κορυφαίου καλλιτέχνη.