Τα «Παντελόνια είναι περίεργα ρούχα» στον 902 TV (8 ως 31 Ιουλίου) – ξανά στις παλιές ώρες προβολής
Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή καιΚυριακή βράδυ, στον 902 TV, μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 20:00 (περί τις 20:30) και για δύο ώρες, η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα συνεχίζει το ταξίδι της στον κόσμο, την ιστορία αλλά και το σημερινό γίγνεσθαι του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Επίσης, με την ψηφιακή μετάδοση μέσω δορυφόρου οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν πλέον να παρακολουθούν τις εκπομπές σε επανάληψη, λίγο μετά τις 5:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της επόμενης μέρας –δηλαδή, ξημερώματα Πέμπτης, Σαββάτου και Δευτέρας.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ώρα μετάδοσης επιστρέφει στις 20:25 για όλες τις ημέρες, όπως παλιότερα.
Για το διάστημα 8 ως 31 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί τα αφιερώματα:
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΜΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΜΕΡΟΣ 1ο)
Σ έναν ονομαστό δάσκαλο του μπουζουκιού και της μουσικής γενικότερα, είναι αυτή τη φορά αφιερωμένη η εκπομπή. Στον Θέμη Παπαβασιλείου, ένα μουσικό που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη, την έρευνα και τη διδασκαλία, ενώ από τη σχολή του έχουν περάσει κορυφαίοι σημερινοί δεξιοτέχνες. Οι Παναγιώτης Στεργίου, Μανώλης Καραντίνης, Γιώργος Αλτής, Νίκος Κατσίκης, Παντελής Κωνσταντινίδης,Θανάσης Βασιλάς, Γιώργος Μάτσικας είναι μερικοί από τους μαθητές του, οι οποίοι, πλαισιωμένοι από νεότερους, παίζουν στο αφιέρωμα κλασσικά λαϊκά τραγούδια και οργανικά. Συζητούν επίσης, με τον Πάρη Μήτσου για το δάσκαλό τους (παρουσία του Θέμη Παπαβασιλείου), θυμούνται τα χρόνια που μελετούσαν δίπλα του, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από προηγούμενες εκπομπές, δεδομένου ότι έχουν γίνει ξεχωριστά αφιερώματα σε όλους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του Θέμη Παπαβασιλείου για τον τρόπο διδασκαλίας και τη μουσική γενικά, τη θέση και τις δυσκολίες των μουσικών στη σημερινή εποχή, αλλά και την περιθωριοποίηση του λαϊκού τραγουδιού.
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Πέμπτη 11 Ιουλίου, περί τις 5:20 το πρωί ]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΜΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΜΕΡΟΣ 2ο)
Συνέχεια του αφιερώματος στον άξιο δάσκαλο του μπουζουκιού και της μουσικής γενικότερα, τον Θέμη Παπαβασιλείου, ένα μουσικό που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη, την έρευνα και τη διδασκαλία, ενώ από τη σχολή του έχουν περάσει κορυφαίοι σημερινοί δεξιοτέχνες. Οι Παναγιώτης Στεργίου, Μανώλης Καραντίνης, Γιώργος Αλτής, Νίκος Κατσίκης, Παντελής Κωνσταντινίδης, Θανάσης Βασιλάς, Γιώργος Μάτσικας είναι μερικοί από τους μαθητές του, οι οποίοι, πλαισιωμένοι από νεότερους, παίζουν στο αφιέρωμα κλασσικά λαϊκά τραγούδια και οργανικά. Συζητούν επίσης, με τον Πάρη Μήτσου για το δάσκαλό τους (παρουσία του Θέμη Παπαβασιλείου), θυμούνται τα χρόνια που μελετούσαν δίπλα του, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από προηγούμενες εκπομπές, δεδομένου ότι έχουν γίνει ξεχωριστά αφιερώματα σε όλους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του Θέμη Παπαβασιλείου για τον τρόπο διδασκαλίας και τη μουσική γενικά, τη θέση και τις δυσκολίες των μουσικών στη σημερινή εποχή, αλλά και την περιθωριοποίηση του λαϊκού τραγουδιού.
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Σάββατο 13 Ιουλίου, περί τις 5:20 το πρωί ]
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΤΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Καλεσμένη της εκπομπής, μία από τις ελάχιστες αυθεντικές λαϊκές τραγουδίστριες στις μέρες μας, η Πίτσα Παπαδοπούλου. Μικρότερη ανάμεσα σε εννιά παιδιά μιας προσφυγικής οικογένειας με καταγωγή από τον Πόντο και τα βάθη της Μικράς Ασίας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα ακούσματα της στις φτωχογειτονιές της συμπρωτεύουσας, ξεκινούν από τα τουρκικά που έφερε η μητέρα της ερχόμενη απ’ την «πατρίδα» και φτάνουν στον Καζαντζίδη και τον Αγγελόπουλο. Στη συνέχεια, ο Στέλιος Χρυσίνης και ο Γιώργος Ζαμπέτας θα αναλάβουν τη μικρή. Ένα βράδυ, η Πίτσα Παπαδοπούλου θα ανέβει στο πάλκο, απ’ όπου δεν έχει κατέβει 44 χρόνια έκτοτε.
Αυτά και άλλα πολλά, σχετικά με τη μουσική της διαδρομή, τις συνεργασίες της με τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες και τραγουδιστές, αφηγείται η σπουδαία ερμηνεύτρια στον Πάρη Μήτσου, καταθέτοντας επίσης και τις απόψεις της για τη σημερινή πραγματικότητα του λαϊκού τραγουδιού.
Ακόμα, με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας με επικεφαλής τον δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Παναγιώτη Στεργίου, ερμηνεύει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας της, αλλά και τραγούδια από τον πρόσφατο δίσκο της και, βέβαια, κλασσικά λαϊκά τραγούδια.
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Δευτέρα 15 Ιουλίου, περί τις 5:20 το πρωί ]
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ «ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΜΙΛΑΝΟ / Μέρος 1ο
«Ένα λαϊκό τραγούδι από τον Βόλο» θα μπορούσε να έχει τίτλο το αφιέρωμα στην πιο ιστορική οικογένεια μπουζουξήδων στην Ελλάδα. Ο Στάθης Μιλάνος, ο μικρότερος και μόνος εν ζωή ανάμεσα σε τρία αδέλφια (ο Νίκος και ο Κάρολος έφυγαν το 2005 και το 2006 αντίστοιχα), μαζί με μερικούς από τους μαθητές του, καταξιωμένους πλέον δεξιοτέχνες, παίζει κλασσικά λαϊκά τραγούδια, οργανικά και ταξίμια. Παράλληλα, συζητώντας με τον Πάρη Μήτσου, αναφέρεται στην «οικογένεια», της οποίας η προσφορά στο μπουζούκι φτάνει περίπου τα 135 χρόνια. Μιλά επίσης για την ιστορία της περίφημης «Σκάλας του Μιλάνου» στον Βόλο, αλλά και για το δικό του σημαντικό έργο, που είναι η διδασκαλία. Αντίστοιχα, οι μαθητές του αναφέρονται στις εμπειρίες τους πλάι στο «δάσκαλο», αποτιμώντας σήμερα, μετά από 30 περίπου χρόνια, την προσφορά του, τόσο στους ίδιους, όσο και στο λαϊκό τραγούδι. Στο αφιέρωμα εμφανίζονται, ο πρώτος του μαθητής, Κώστας Δρακούλης αλλά και οι νεότεροι, Χρήστος Δασκαλόπουλος, Άρης Κούκος, Νίκος Πασσαλίδης, Βαγγέλης Μαχαίρας και Κώστας Καραμπερόπουλος. Ακόμα, προβάλλονται στιγμιότυπα από τη συναυλία που διοργανώθηκε το 2004 στον Βόλο, για τα 85 χρόνια της «Σκάλας του Μιλάνου».
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Πέμπτη 18 Ιουλίου, περί τις 5:20 το πρωί ]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ «ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΜΙΛΑΝΟ / Μέρος 2ο
Συνέχεια του αφιερώματος στην πιο ιστορική οικογένεια μπουζουξήδων στην Ελλάδα. Ο Στάθης Μιλάνος, ο μικρότερος και μόνος εν ζωή ανάμεσα σε τρία αδέλφια (ο Νίκος και ο Κάρολος έφυγαν το 2005 και το 2006 αντίστοιχα), μαζί με μερικούς από τους μαθητές του, καταξιωμένους πλέον δεξιοτέχνες, παίζει κλασσικά λαϊκά τραγούδια, οργανικά και ταξίμια. Παράλληλα, συζητώντας με τον Πάρη Μήτσου, αναφέρεται στην «οικογένεια», της οποίας η προσφορά στο μπουζούκι φτάνει περίπου τα 135 χρόνια. Μιλά επίσης για την ιστορία της περίφημης «Σκάλας του Μιλάνου» στον Βόλο, αλλά και για το δικό του σημαντικό έργο, που είναι η διδασκαλία. Αντίστοιχα, οι μαθητές του αναφέρονται στις εμπειρίες τους πλάι στο «δάσκαλο», αποτιμώντας σήμερα, μετά από 30 περίπου χρόνια, την προσφορά του, τόσο στους ίδιους, όσο και στο λαϊκό τραγούδι. Στο αφιέρωμα εμφανίζονται, ο πρώτος του μαθητής, Κώστας Δρακούλης αλλά και οι νεότεροι,Χρήστος Δασκαλόπουλος, Άρης Κούκος, Νίκος Πασσαλίδης, Βαγγέλης Μαχαίρας και Κώστας Καραμπερόπουλος. Ακόμα, προβάλλονται στιγμιότυπα από τη συναυλία που διοργανώθηκε το 2004 στον Βόλο, για τα 85 χρόνια της «Σκάλας του Μιλάνου».
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Σάββατο 20 Ιουλίου, περί τις 5:20 το πρωί ]
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Αφορμή για το αφιέρωμα ήταν μια σειρά από επιτυχημένες βραδιές υπό τον τίτλο «Αφιέρωμα στα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη» που πραγματοποιήθηκαν το 2008-09 στη μουσική σκηνή «Αθηναίισα», στοχεύοντας την προσέγγιση στο έργο του μεγαλύτερου έλληνα τραγουδιστή, με τους δημιουργούς στο επίκεντρο.
Δύο μεγάλοι σύγχρονοι λαϊκοί τραγουδιστές, ο Γιάννης Ντουνιάς και ο Δημήτρης Κοντογιάννης, με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Βαγγέλη Λιόλιο, ερμηνεύουν τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της διαδρομής του Στέλιου από το 1952 έως το 2000. Συνθέσεις, δηλαδή, των Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη,Καλδάρα, Χιώτη, Ζαμπέτα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Δερβενιώτη, Μπακάλη,Λεοντή, Νικολόπουλου, Καραπατάκη, Πάνου, Μητσάκη και άλλων, σε στίχους Ε. Παπαγιαννοπούλου,Κ. Βίρβου, Χ. Κολοκοτρώνη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λ. Παπαδόπουλου, Πυθαγόρα, Κ. Μάνεση, Σ. Τσώτου.
Στη συζήτηση με τον Πάρη Μήτσου, οι τρεις καλεσμένοι αναφέρονται στη μουσική τους διαδρομή και στις επιρροές που δέχτηκαν από την καταλυτική παρουσία του Στέλιου Καζαντζίδη στην ελληνική δισκογραφία και τη μουσική πραγματικότητα.
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Δευτέρα 22 Ιουλίου, περί τις 5:20 το πρωί ]
ΤΕΤΑΡΤΗ 24/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΑΒΥΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
Το συγκρότημα Λαβύρυθμος είναι μία ομάδα νέων μουσικών (ερασιτεχνών κατά βάση), οι οποίοι από μεράκι και άποψη συγκεκριμένη για το λαϊκό τραγούδι, δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά Πόλη–Εποχές–Άνθρωποι, με δικές τους δημιουργίες. Στην εκπομπή παίζουν και τραγουδούν αντιπροσωπευτικά δείγματα του δίσκου τους, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση τους με τον Πάρη Μήτσου για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της ελληνικής λαϊκής μουσικής σκηνής και όχι μόνο. Επίσης, ο Χρήστος Φαναρίτης, μουσικός – συλλέκτης και συνεργάτης της παρέας τουΛαβύρυθμου, παρουσιάζει δίσκους σπάνιους, μιλάει για τους συλλέκτες, την συλλογή γραμμοφώνων του και σε τρια απ’ αυτά παίζει δίσκους 78 στροφών (της περιόδου 1932-1956), διαλέγοντας αρκετά σπάνια τραγούδια που στη συνέχεια ερμηνεύει το συγκρότημα Λαβύρυθμος, στα ίχνη των πρώτων εκτελέσεων και με το σεβασμό που τους αναλογεί.
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Πέμπτη 25 Ιουλίου, περί τις 5:20 το πρωί ]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΟΣΧΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΛΑ ΒΑΖΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΑΡΑΓΟΥΔΑ
Ο Αριστείδης Μόσχος υπήρξε ο κορυφαίος και πιο γνωστός οργανοπαίκτης-δάσκαλος σαντουριού των ημερών μας. Από παιδί στο Αγρίνιο μεγάλωσε μέσα στη μουσική, καθώς ο πατέρας του είχε δύο κέντρα, ένα καφέ-αμάν και ένα καφέ-σαντάν. Στο πρώτο έπαιζαν Πολίτες, Σμυρνιοί και Αρμένηδες, ενώ στο δεύτεροΕυρωπαϊκή Ορχήστρα. Ο πατέρας του ήταν ονομαστός δεξιοτέχνης του κλαρίνου, αλλά ο μικρός από 8 χρονών επέλεξε το σαντούρι για μόνιμη συντροφιά του.
Το 1952, ο Αριστείδης Μόσχος κάνει την πρώτη του ηχογράφηση, για να ακολουθήσουν χιλιάδες ώρες στα studio και συνεργασία με όλους τους μεγάλους δημιουργούς του δημοτικού, του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού. Το 1985 ιδρύει το Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής διδάσκοντας 22 όργανα, Βυζαντινή Μουσική και Χορωδία. Μια από τις πρώτες και πιο πιστές μαθήτριές του ως το τέλος, είναι η Σούλα Βαζούρα, η οποία εμφανίστηκε μαζί του σε πάμπολλες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πολύ μεγάλη επιτυχία. Στην εκπομπή συζητάει με τον Πάρη Μήτσου για τη καλλιτεχνική της πορεία δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο και ερμηνεύει κυρίως κλασσικά δημοτικά τραγούδια, συνοδεία πολυπληθούς ορχήστρας με τον Νίκο Σαραγούδα στο ούτι.
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Σάββατο 27 Ιουλίου, περί τις 5:20 το πρωί ]
ΚΥΡΙΑΚΗ 28/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Οι σημερινοί «τεχνίτες» του μπουζουκιού, αυτοί που επιμένουν και διακρίνονται με τη δεξιοτεχνία τους –παρά την πολεμική που υφίσταται στον καιρό μας το μπουζούκι, όπως άλλωστε και το πραγματικό λαϊκό τραγούδι– είναι το θέμα μιας νέας σειράς αφιερωμάτων της εκπομπής Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα.
Ο Παναγιώτης Στεργίου γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1962 αλλά μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου και ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα. Σύντομα όμως τον κέρδισε το μπουζούκι, όταν άκουσε τον Γιώργο Ζαμπέτα σε συναυλία του για τους έλληνες μετανάστες. Αργότερα, στην Ελλάδα πλέον, παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή τουΘέμη Παπαβασιλείου, ενώ πριν κλείσει τα 15 του χρόνια άρχισε να παίζει επαγγελματικά. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους έλληνες σολίστες του μπουζουκιού, τραγουδιστές και συνθέτες. Στη δισκογραφία μπήκε το 1985, δίπλα στον Χρήστο Νικολόπουλο. Έκτοτε ηχογράφησε εκατοντάδες δίσκους και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού.
Το αφιέρωμα καταγράφει τη ζωντανή εμφάνιση του Παναγιώτη Στεργίου στις 21 Μαΐου 2012 στη μουσική σκηνή «Χίλιες και Δύο Νύχτες». Τον συνοδεύουν οι Κώστας Τσεκούρας (κιθάρα), Γιώργος Καραμπάσης(μπάσο) και τραγουδούν οι Μαρία Σπυροπούλου, Γιώργος Γιαννιώτης και Θωμάς Στεργίου. Συμμετέχει φιλικά σε ειδική εμφάνιση η Πίτσα Παπαδοπούλου.
Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στο στούντιο του 902 TV, με κουβέντα ανάμεσα στον Παναγιώτη Στεργίου και τον Πάρη Μήτσου γύρω από την ελληνική μουσική και το λαϊκό τραγούδι.
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Δευτέρα 29 Ιουλίου, περί τις 5:20 το πρωί ]
ΤΕΤΑΡΤΗ 31/7/2013 [στις 20:25]
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Καλεσμένος αυτή τη φορά της εκπομπής ένας καλλιτέχνης που για πέντε σχεδόν δεκαετίες υπηρετεί αδιάλειπτα το λαϊκό τραγούδι. Ο Μάριος Κώστογλου, που ξεκίνησε από 12 χρονών στη Θεσσαλονίκη ως «επαγγελματίας» κιθαρίστας, για να βρεθεί αρχές δεκαετίας ‘60 στην Αθήνα να συνεργάζεται με τις τρεις «κολώνες», όπως ο ίδιος αποκαλεί τους Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη. Η συνέχεια υπήρξε αντάξια. Για πολλά χρόνια μουσικός και «σεγόντο» της Πόλυς Πάνου, διασταυρώθηκε επίσης σε πάλκα και περιοδείες με όλους τους μεγάλους: Καζαντζίδη, Γαβαλά, Μπιθικώτση, Λυδία,Γκρέϋ, Διονυσίου, Αγγελόπουλο κ.ά. Συμμετείχε σε χιλιάδες ηχογραφήσεις όλων των λαϊκών δημιουργών, ενώ υπήρξε αποκλειστικός συνεργάτης και φίλος του Άκη Πάνου, στη δισκογραφία και τις εμφανίσεις του, από το 1963 μέχρι το τέλος.
Ότι φωτίζεται από τη συζήτηση του Μάριου Κώστογλου με τον Πάρη Μήτσου, είναι πως τελικά πρόκειται για καλλιτέχνη που πρεσβεύει το ήθος και την αξιοπρέπεια. Στην εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα παίζει και τραγουδά μαζί με τους φίλους του, μουσικούς, αλλά και τη σύζυγό του, Φαίδρα Πάλλα, κλασσικά λαϊκά τραγούδια.
[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Πέμπτη 1 Αυγούστου, περί τις 5:20 το πρωί ]
Έπεται συνέχεια…