Τραγούδια από το περιβόλι του Γιώργου Ζαμπέτα
|
Κόντρα Τέμπο
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες : |
Περιγραφή
Από το ξεκίνημα του, στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, και μέχρι το θάνατο του, στις 10 Μαρτίου 1992, ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν «contra tempo». Αντίθετος στο ρεύμα τις περισσότερες φορές, σε «κόντρα καιρών, συνθηκών και ανθρώπων» έκανε πάντα αυτό που πίστευε. Έγραψε τη δική του ιστορία, χαρακτήρισε με προσωπικό τρόπο τον ήχο του μπουζουκιού, συνέθεσε μοναδικά τραγούδια, έκανε δική του «σχολή» με τις εμφανίσεις του και άλωσε τα «σαλόνια» στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι όμως, έφυγε πικραμένος. «Με ξέχασαν όλοι ρε!», ακούστηκε να λέει στην τελευταία του συναυλία, με τα σωληνάκια του οξυγόνου στη μύτη…
Ο Γιώργος Ζαμπέτας έφυγε νωρίς, όχι μόνο στην ηλικία (67 ετών), αλλά και υπό την έννοια πως, μετά το θάνατο του έγιναν ελάχιστες σοβαρές προσπάθειες προσέγγισης του έργου του.
Οι Contra Tempo, ένα καινούργιο μουσικό συγκρότημα που ξεκίνησε το 2010, φιλοδοξεί να βαδίσει σε αυτά τα ίχνη. Τον κορμό του συγκροτήματος αποτελούν «τρία παιδιά Βολιώτικα», τρεις συνομήλικοι καλλιτέχνες που μεγάλωσαν μουσικά δίπλα σε μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής, περνώντας όμως από τα ίδια «θρανία», με δάσκαλο τον Βολιώτη δεξιοτέχνη Στάθη Μιλάνο της ιστορικής οικογένειας. Ο Άρης Κούκοςκαι ο Βαγγέλης Μαχαίρας στο μπουζούκι με τον Γεράσιμο Σιούρα στην κιθάρα και τον Γιώργο Πολίτη στο κοντραμπάσο, συμπληρώνονται στο τραγούδι από την Ειρήνη Τουμπάκη και τον Κώστα Μάντζιο (ο οποίος παίζει επίσης και ακορντεόν), που ήδη μετρούν αρκετά χρόνια στα πάλκα.
Ο δίσκος κυκλοφορεί από τις 16 Μαρτίου 2012.
Σημείωμα της έκδοσης
Δημιουργήσαμε μια μουσική παρέα που στόχο έχει να προβάλλει ένα ρεπερτόριο με παλιά διαχρονικά και αντίστοιχα καινούργια τραγούδια, τα οποία να διακρίνει η απλότητα και η καθαρότητα του ήχου. Με ερμηνείες που θα μας φέρουν πιο κοντά και θα μας κάνουν μια μεγάλη παρέα.
Στο πρώτο αφιέρωμα επιλέξαμε τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του ανθρώπου που με το μπουζούκι του σημάδεψε τη χρυσή περίοδο του λαϊκού τραγουδιού της Ελλάδας και καθόρισε τον ήχο της. Τραγούδια τα οποία διακρίνει η τρυφερότητα, η ευαισθησία, η ανατροπή, η έκσταση και το διονυσιακό στοιχείο.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που μας πίστεψαν, βοήθησαν και στήριξαν. Αυτό το πρώτο δείγμα της δουλειάς μας, που κρατάτε στα χέρια σας, το αφιερώνουμε με αγάπη στο δάσκαλο μας, Στάθη Μιλάνο.
Καλή ακρόαση!
Περιεχόμενα
01. Χαραυγή / Ορχηστρικό (5:26)
02. Κλάψτε μάγκες μου απόψε (4:00)
03. Πάρε το δρόμο τον παλιό (3:29)
04. Παλιά αγάπη (3:12)
05. Ανθρωπάκι (2:56)
06. Διαβολικές πενιές / Ορχηστρικό (2:30)
07. Οι ουρανοί (2:55)
08. Θα τραγουδήσω για σένα (3:43)
09. Τα σουρουπώματα (3:41)
10. Να ‘τανε τα πράγματα αλλιώς (3:00)
11. Τη νύχτα μοναχός / Ορχηστρικό (3:36)
12. Θα ‘ρθει πάλι ξαστεριά (2:46)
13. Δεν μου καίγεται καρφάκι (3:26)
14. Αφήνω γεια στη μάνα μου (4:23)
15. Ρεμπέτικη σερενάτα (3:26)
Συντελεστές
Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (2), Δημήτρης Χριστοδούλου (3,7), Διονύσης Τζεφρώνης (5),Χαράλαμπος Βασιλειάδης (8,15), Πυθαγόρας (9), Αλέκος Καγιάντας (10,12), Γιώργος Ζαμπέτας (4),Γιάννης Παπανικολόπουλος (13), Κώστας Βίρβος (14)
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Ενορχηστρώσεις: Κόντρα Τέμπο
Τραγουδούν:
Κώστας Μάντζιος (2,4,7,8,13,14,15),
Ειρήνη Τουμπάκη (3,5,9,10,12)
Δεύτερες φωνές: Ειρήνη Τουμπάκη (7,8,15), Κώστας Μάντζιος (10,12)
Παίζουν οι μουσικοί:
Κώστας Μάντζιος: ακορντεόν
Γιώργος Πολίτης: μπάσο
Γιώργος Παπαχριστούδης: πιάνο
Παρασκευή Σιούρα: τσέλο
Γεράσιμος Σιούρας: κιθάρες
Άρης Κούκος: μπουζούκι, μαντολίνο
Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, μπαγλαμάς
Χορωδία: Κώστας Μάντζιος, Ειρήνη Τουμπάκη, Γεράσιμος Σιούρας, Θωμάς Χατζηγιαννέλης, Άρης Κούκος, Βαγγέλης Μαχαίρας
Επιμέλεια παραγωγής: Κόντρα Τέμπο
Ηχογράφηση-Μίξη-Mastering: Βαγγέλης Σαπουνάς / Studio Subway
Ο Βαγγέλης Μαχαίρας και ο Άρης Κούκος παίζουν με μπουζούκια κατασκευής του Γιάννη Καρβούνη (www.greekbouzouki.gr).
Φωτογραφίες: Θωμάς Αρσενίου (ασπρόμαυρες), Αλέξανδρος Μπάλιος (έγχρωμες)
Concept: ONARt, Artwork: Kitch&Bold
Ευχαριστούμε τον Γιώργο Σβερώνη για την έμπνευση του τίτλου του πρώτου μας CD.
Κυκλοφορία: Μάρτιος 2012
Δημοσιεύματα
(…) Το αφιέρωμα αυτό (των Κόντρα Τέμπο στα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα) είχε παρουσιαστεί με επιτυχία σε διάφορα μαγαζιά. Η κυκλοφορία του cd λοιπόν, ήρθε σαν φυσική συνέπεια. Παίρνοντάς το στα χέρια μου, χάρηκα ιδιαίτερα από την ανάγνωση και μόνο των τίτλων. Κι αυτό γιατί διαπίστωσα πως ΔΕΝ υπήρχαν μέσα «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Ο αράπης», «Ο πενηντάρης», το «Σήκω χόρεψε συρτάκι» και όλα αυτά τα τραγούδια, σατιρικά και μη, τα οποία αποτελούν πλέον τα μόνα σημεία αναφοράς του Ζαμπέτα. Όχι πως έχω τίποτα με τα συγκεκριμένα τραγούδια, κάθε άλλο, αλλά δεν μπορεί η κάθε δισκογραφική έκδοση ή αφιέρωμα που γίνεται για τον Ζαμπέτα, να στηρίζεται μόνο σε ένα κορμό 20 μεγάλων επιτυχιών κι από κει και πέρα το χάος… Και είναι πραγματικά λίγες οι φορές, που το έργο του προσεγγίσθηκε σοβαρά και σε βάθος. Μια από αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, είναι και αυτή των «Κόντρα Τέμπο». Που σεβόμενοι τον ήχο του Ζαμπέτα, έδωσαν τη δική τους άποψη και μια νέα πνοή στα κομμάτια, πολλά από τα οποία δεν είχαν ξανακουστεί μετά την πρώτη τους εκτέλεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων γράφω, τα «Σουρουπώματα» που είχε πρωτοπεί η Χάρις Αλεξίου το 1975, στα «12 λαϊκά τραγούδια», με τα «σχόλια» του μπουζουκιού, να συνοδεύουν τη φωνή της τραγουδίστριας στα κουπλέ του τραγουδιού, όπως ακριβώς στην πρώτη εκτέλεση.
Μακάρι λοιπόν, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, τόσο για το παραπεταμένο λαϊκό τραγούδι, όσο και γενικότερα για την κοινωνία μας, η προσπάθεια των παιδιών αυτών να γνωρίσει ανταπόκριση και να μπορέσουν στο μέλλον να μας δώσουν κι άλλα δείγματα της δουλειάς τους.
Θανάσης Γιώγλου, διαδικτυακό περιοδικό Music Heaven (Δευτέρα 2 Απριλίου 2012)
(…) Πρόκειται για μία πολύ προσεγμένη δουλειά καθώς τα κομμάτια προσεγγίστηκαν με πολύ σεβασμό και οι επανεκτελέσεις είναι εφάμιλλες των πρώτων εκτελέσεων. Χαρακτηριστικό του δίσκου είναι και η επιλογή των κομματιών καθώς προτίμησαν να παρουσιάσουν κάποια από τα όχι και τόσο προβεβλημένα τραγούδια του Ζαμπέτα. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα είχε παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε αρκετά μαγαζιά και η ανταπόκριση του κόσμου οδήγησε στη δημιουργία αυτού του δίσκου. Μπορεί η συγκεκριμένη εποχή να μην είναι η καλύτερη για την Ελληνική δισκογραφία όμως οι Κόντρα Τέμπο (Contra T empo) μπαίνουν δυναμικά και μας υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις με αφιερώματα αλλά και δικές τους νέες συνθέσεις.
Χρήστος Βιδινιώτης, διαδικτυακό περιοδικό Όγδοο (21/3/2012)
Φόρμα Παραγγελίας
[contact-form-7 404 "Δεν βρέθηκε"]