«Όταν κοιτάς Ανατολή» – Συνάντηση μουσικών ανατολικής Μεσογείου 3/6-9/7/2013
Η Ανατολική Μεσόγειος θεωρείται από πολλούς ως η μήτρα που γέννησε μουσικές και μουσικούς, λίθους θεμέλιους για να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα, γνωστό σήμερα ως ethnic, με την έννοια του σμιξίματος διαφορετικών εθνικών μουσικών παραδόσεων. Η Ελλάδα στέκεται ανέκαθεν στο σταυροδρόμι τέτοιων παραδόσεων, πατώντας το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση.
Στην προσπάθεια του να αναδείξει ακριβώς αυτή τη σκέψη, ο Στάβλος, ένας χώρος που από το ξεκίνημα του υπήρξε σημείο αναφοράς για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, φιλοξενεί μουσικούς-δεξιοτέχνες με άποψη και προσωπική ιστορία, που έχουν δώσει ισχυρά δείγματα ιδιαίτερου καλλιτεχνικού χαρακτήρα.
Έτσι, από 3 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου στον κήπο του πολυχώρου «Στάβλος» στο Θησείο (Ηρακλειδών 10), κυρίως κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, αλλά και μερικά ακόμα βράδια, μια πληθώρα αξιοθαύμαστων μουσικών συναντώνται και παίζουν μαζί, σ’ ένα πρόγραμμα εμφανίσεων υπό τον γενικό τίτλο «Όταν κοιτάς Ανατολή».
Συμπαραστάτης σ’ αυτή την προσπάθεια, το Δίκτυο.
Σίγουροι για την καλλιτεχνική επιτυχία αυτής της πρώτης γιορτής μουσικών της Ανατολικής Μεσογείου, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει έναυσμα για ν’ ακολουθήσουν κι άλλες συμμετοχές από περισσότερους και διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς.
Τελειώνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι βοηθούν για να γίνει και να επιτύχει αυτή η πρώτη γιορτή μουσικών Ανατολικής Μεσογείου.
INFO: Ώρα έναρξης συναυλιών 22:00 ακριβώς
Πολυχώρος Στάβλος (Ηρακλειδών 10, Θησείο)
Τηλ. 210-3452502, www.stavlos.gr , www.diktiopm.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 3/6
“Τα παιδία παίζει…” (ή, το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά)
Μια βραδιά αφιερωμένη στους γιους των σημερινών κορυφαίων δεξιοτεχνών του μπουζουκιού, που θα μπορούσαν και οι ίδιοι –λόγω των ικανοτήτων τους, αλλά και της μέχρι τώρα μουσικής τους διαδρομής– να χαρακτηριστούν ως δεξιοτέχνες.
Ο Πέτρος, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας θα εμφανιστούν μπροστά στον Γιώργο Δράμαλη, τον Βαγγέλη Λιόλιο και τον Μανώλη Καραντίνη και φυσικό είναι κάποια στιγμή της βραδιάς να παίξουν μαζί. Ίσως ένας άλλος δόκιμος τίτλος για αυτή την Δευτέρα θα ήταν «Πατήρ, Υιός Και Μπουζούκι».
Τραγουδούν: Θωμάς Στεργίου, Γιώργος Δαμίγος, Δημήτρης Ρέππας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/6
Fide Köksal
«Όταν η χάρη ανταμώνει την ευγένεια, όταν η ευγένεια ανταμώνει το ταλέντο, όταν το ταλέντο εκφράζει την κουλτούρα, τότε όλα αυτά τα πράγματα μαζί κάνουν να είναι αναμενόμενη την δυνατότητα που έχει αυτό το πλάσμα να τραγουδάει τα πάντα σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου». Μ’ αυτά τα λόγια ο Μίμης Πλέσσαςμας περιγράφει τι πρόκειται να δούμε στον Πολυχώρο «Στάβλος» στις 7 Ιουνίου.
Η Fide, γνωστή σε Ελλάδα και Τουρκία για την ξεχωριστή φωνή της, ερμηνεύει γνωστές μελωδίες της πατρίδας της, καθώς και τα τραγούδια του καινούργιου της δίσκου Büyü, γραμμένα από τους Μίμη Πλέσσα,Νίκο Κυπουργό, Γιώτη Κιουρτσόγλου και άλλους, σε δικούς της στίχους. Μια φωνή από τη Σμύρνη, μαζί με εκλεκτούς Έλληνες μουσικούς, δημιουργούν μία συναρπαστική προσέγγιση της σύγχρονης World Musicκαι Pop Fusion αισθητικής.
Παίζουν: Νάσσος Σωπύλης: πλήκτρα, ενορχήστρωση, Μιχάλης Καταχανάς: βιόλα, Δημήτρης Στασινός: κοντραμπάσο, ηλ. μπάσο, Δημήτρης Κλωνής: κρουστά, Στέφανος Κωνσταντινίδης: electronics
ΤΡΙΤΗ 10/6
Κώστας Παπαδόπουλος – Η ιστορία στο μπουζούκι
Αποτελεί εμπειρία για οποιονδήποτε μουσικόφιλο να ζήσει από κοντά τον μεγαλύτερο ίσως εν ζωή μουσικό-δεξιοτέχνη. Μια βραδιά απόσταγμα μιας πορείας έξι δεκαετιών δίπλα στους μεγαλύτερους κλασσικούς λαϊκούς δημιουργούς.
Τραγουδούν: Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Δημήτρης Κοντογιάννης και άλλες συμμετοχές εκπλήξεις!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/6
Mirror Tuners
Ως κουρδιστές του καθρέπτη τους τα τέσσερα άτομα του γκρουπ πειραματίζονται με ρεπερτόριο εκτός πεπατημένης. Η δημιουργία του σχήματος έγινε με σκοπό την αλλαγή ή ακόμα την επαναδιαπραγμάτευση των δογματικά δοσμένων μουσικών και όχι μόνο στερεοτύπων. Όπως όλα τα υλικά στο σύμπαν πάλλονται, έτσι και ο καθρέπτης πάλλεται κι αυτός σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, που ως ιδιότητα του έχει τον αντικατοπτρισμό των απέναντι ειδώλων του. Συμβολικά το σχήμα καλείται να κουρδίσει τον καθρέπτη σε μια νέα συχνότητα ώστε να δείχνει κάτι άλλο από αυτό που του όρισε πρωτογενώς η φύση.
Με ρεπερτόριο εκτός και εντός πολιτισμικών και γεωγραφικών ορίων, ο Γιώργος Γεωργόπουλος στο μπουζούκι, ο Γιάννης Καρακαλπακίδης στην κιθάρα και ο Φοίβος Αποστολίδης στα κρουστά συναντούν τη φωνή της Έλενας Μουδίρη Χασιώτου, σε μια μουσική αναδόμηση με κομμάτια από Piazzola μέχρι ρεμπέτικα, πάντα από τη νέα οπτική του σχήματος.
ΔΕΥΤΕΡΑ 17/6
Θανάσης Βασιλάς (αφιέρωμα στους Μίκη Θεοδωράκη – Μανώλη Χιώτη)
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης, επίπονης και ευρηματικής διασκευής του Θανάση Βασιλά σε κορυφαίες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, με την ενθουσιώδη αποδοχή και την έγκρισή του.
Το υπόλοιπο της βραδιάς είναι αφιερωμένο στον Μανώλη Χιώτη. Έναν καλλιτέχνη που σφράγισε το λαϊκό τραγούδι ως δημιουργός και ως δεξιοτέχνης, με τον οποίο ο Θανάσης Βασιλάς έχει ταυτιστεί και λόγω της μακρόχρονης καλλιτεχνικής συνύπαρξης του με την Μαίρη Λίντα.
Συμμετέχουν: Μαίρη Λίντα, Χάρης Μακρής
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/6
“Λωξάντρα” & Dilek Koç
Το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» σχηματίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997 και σήμερα αποτελείται από τους:Νίκο Αγγούση: κλαρίνο, Ρία Ελληνίδου: τραγούδι, Γιάννη Ιωαννίδη: κρουστά, Θανάση Κουλεντιανό: κανονάκι, Λουκά Μεταξά: μπάσο, Μάκη Μπακλατζή: βιολί, τραγούδι, Δημήτρη Παναγούλια: κρουστά,Κυριάκο Ταπάκη: ούτι. Το σχήμα έχει ασχοληθεί με τη μελέτη, έρευνα και εκτέλεση της αστικής μουσικής παράδοσης των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, (Meyhane-Καφέ Αμάν), με την τσιγγάνικη μουσική παράδοση, τη δημοτική μουσική της Ελλάδας, την κλασική Οθωμανική και τη νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, τους ήχους του Αραβικού κόσμου, την Σεφαραδίτικη μουσική, αλλά και με τα μουσικά ιδιώματα του Καυκάσου και των Βαλκανίων.
Τον Δεκέμβρη του 2011 κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο Μεϋχάνε – Καφέ Αμάν, με φιλική συμμετοχή πολλών μουσικών και ερμηνευτών. Ο συγκεκριμένος δίσκος βρέθηκε τον μήνα Σεπτέμβριο στη 8η θέση και στην 41η θέση για το 2012 (ανάμεσα στις 150 καλύτερες δισκογραφικές δουλειές), από το World Music Charts της Ευρώπης.
Η Ντιλέκ Κοτς, έγινε ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη συνεργασία της με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα. Συνεργάστηκε δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα του χώρου της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής. Στον πολυχώρο «Στάβλος» θα παρουσιάσει λαϊκά και έντεχνα τραγούδια των από την κοινή μουσική παράδοση των δύο λαών.
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/6
Παναγιώτης Στεργίου (δεξιοτεχνικά λαϊκά τραγούδια και θρυλικά σόλο)
Ο Παναγιώτης Στεργίου ήθελε να αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να παρουσιάσει μία εξαιρετικά μπουζουκο-κεντρική βραδιά και, για να συμβεί αυτό, επιλέγει να παίξει τραγούδια που σφράγισαν με τα παιξίματά τους κορυφαίοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού όπως οι Χιώτης, Σπόρος, Μπέμπης, Ζαμπέτας, Τσιτσάνης κ.α. Καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να τονιστεί ότι ο Παναγιώτης Στεργίου είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να παίξουν και να υποστηρίξουν με σεβασμό και αξιοπρέπεια τα θρυλικά σόλο των «μεγάλων» του παρελθόντος.
Τραγουδούν: Ηλίας Κλωναρίδης, Μαρία Σπυροπούλου, Γιώργος Γιαννιώτης, Θωμάς Στεργίου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/6
Al Mahabba
Αγαπημένες κλασικές συνθέσεις και τραγούδια, οργανικά κομμάτια για χορό από τον αραβικό κινηματογράφο, παραδοσιακές μουσικές από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο… και η λεπτεπίλεπτη κίνηση της Aisha στον χορό να δένει αρμονικά με τις νότες και το ρυθμό.
Παίζουν: Nαμπίλ Αλ Σάεγ: τραγούδι, Περικλής Παντολέων: ούτι, Νεκτάριος Σταματέλος: νέι, Έφη Ζαϊτίδου: κανονάκι, Γιάννης Ευσταθόπουλος: κρουστά
Συμμετέχει και η Aisha στον αραβικό χορό.
ΔΕΥΤΕΡΑ 1/7
Γιώργος Αλτής (αφιέρωμα στον Πρόδρομο Τσαουσάκη)
Μια βραδιά με τραγούδια τα οποία σφράγισε με τη χαρακτηριστική φωνή και ερμηνεία του ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, καθορίζοντας μια ολόκληρη εποχή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Στέλιος Καζαντζίδηςστα πρώτα του βήματα μιμήθηκε τον Πρόδρομο, ενώ ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε για τη φωνή του αρκετά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν πολλοί «φίλοι» του Τσαουσάκη, όπως: Βαγγέλης Κορακάκης, Λεονάρδος Μπουρνέλης και Νίκος Μπουρνέλης (αρκετά τραγούδια του οποίου του έγιναν επιτυχίες από τονΤσαουσάκη), Μανώλης Τοπάλης και πολλοί άλλοι…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/7
ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ
Διασκευές-έκπληξη σε γνωστά ή λιγότερο γνωστά τραγούδια και σκοπούς από διάφορα μέρη της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Σμύρνη, Ιρλανδία), πασπαλισμένα με ολίγη Μογγολική παράδοση και πολλή διάθεση για πειραματισμό!
Παίζουν: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου: φωνή, καζού, μικρά κρουστά, Μιχάλης Καταχανάς: βιολί, φωνή,Γιάννης Δεσποτάκης: κρουστά, φωνή, overtones (παραδοσιακή μογγολική τεχνική τραγουδιού), Γιάννης Μπουντέκας: κιθάρα, φωνή
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/7
Νίκος Κατσίκης (αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα με ανέκδοτα τραγούδια του που θα ακουστούν πρώτη φορά)
Το ταξίδι που θα κρατήσει έντεκα νύχτες τελειώνει με μία πολύ ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση-αποκάλυψη: Ο Νίκος Κατσίκης επιμελείται και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα, σε συνεργασία με τον εγγονό του μεγάλου δημιουργού, επίσης Γιώργο Ζαμπέτα. Αρωγοί σ’ αυτήν την προσπάθειά δυο ερμηνευτές που ηχογράφησαν τραγούδια του σε πρώτη εκτέλεση, η Μπέμπα Μπλανς και ο Γιάννης Ντουνιάς και, φυσικά, ο εγγονός Γιώργος Ζαμπέτας. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά θα ακουστούν ανέκδοτα τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη και δεξιοτέχνη –κάποια από αυτά μάλιστα θα ακούσουμε να τα τραγουδά ο ίδιος σε πρωτόλεια μορφή.