Κρύπτη
|
Βαγγέλης Κορακάκης
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες : |
Περιγραφή
Όχι τυχαία, η Κρύπτη, ένας κύκλος από δέκα τραγούδια και τρία οργανικά σε στίχους και μουσική του λαϊκού δημιουργού Βαγγέλη Κορακάκη, αποτελεί την πρώτη -εξ ολοκλήρου- δισκογραφική παραγωγή και κυκλοφορία της ανεξάρτητης εταιρείας ΔΙΚΤΥΟ, αλλά και μια προγραμματική δήλωση του στόχου της, να ασχολείται μόνο με «μουσικές που ακούγονται».
Δεκαεπτά χρόνια μετά τη δική του πρώτη δισκογραφική εμφάνιση και συνεπή πορεία στο δρόμο που τον καθόρισε και τον ανέδειξε ως αυθεντικό λαϊκό δημιουργό, ο Βαγγέλης Κορακάκης επανέρχεται με τηνΚρύπτη. Ένα δίσκο βιωματικό, με ενιαία θεματική και ύφος που αποκαλύπτει, ίσως πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, τον εσωτερικό ειρμό της σκέψης και των συναισθημάτων του δημιουργού του.
Τραγουδούν οι Στέλιος Γαλανός, Γιώργος Ευθυμιάδης, Δημήτρης Σταματέλλος, η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια Χαρά Πομώνη, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανόλης Πάππος και ο συνθέτης, ενώ για δεύτερη φορά, μετά το Λαύριο (1993), συνεργάζεται στην ενορχήστρωση ο Αλέξης Βάκης.
Περιεχόμενα
01. Σαμπάχ με μπαγλαμά [Οργανικό] (2:11)
02. Κρύπτη (2:57)
03. Η αγάπη φεύγει (3:12)
04. Κρύος ήλιος (3:37)
05. Κομμένα και ραμμένα (3:11)
06. Μπάρκος (2:59)
07. Πενιές Χιτζασκιάρ [Οργανικό] (2:14)
08. Πέντε παιδιά (3:06)
09. Δυο πόρτες στον καημό (3:35)
10. Τα αηδόνια της βροχής (3:33)
11. Του κόσμου το ρολόι (3:44)
12. Χαμένη η ζωή μου (3:15)
13. Καμηλιέρικο [Οργανικό] (2:38)
Συντελεστές
Στίχοι-μουσική: Βαγγέλης Κορακάκης
Ενορχήστρωση: Αλέξης Βάκης
Βαγγέλης Κορακάκης: μπουζούκι, σόλο μπαγλαμάς
Μιχάλης Νικόπουλος: μπουζούκι (2,3,4,5,8,9,11,12), μπαγλαμάς (8)
Μανώλης Πάππος: μπουζούκι (2,6), μπαγλαμάς (6)
Αργύρης Σταμούλος: ακουστική κιθάρα, μπαγλαμάς (4,7,11)
Μάνος Κατσάνος: κοντραμπάσσο
Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν, πιάνο (4,5,11,13)
Νίκος Καρατζάς: κρουστά
Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα
Μαριλίζα Παπαδούρη: βιολοντσέλο
Γιώργος Ευθυμιάδης: δωδεκάχορδη κιθάρα
Αλέξης Βάκης: μεταλλόφωνο, πιάνο (6)
Φωνητικά: Χαρά Πομώνη (6, 9, 11), Αργύρης Σταμούλος (5, 11)
Χορωδία στην «Κρύπτη»: Στέλιος Γαλανός, Γιώργος Ευθυμιάδης, Χαρά Πομώνη, Αργύρης Σταμούλος,Αλέξης Βάκης, Βαγγέλης Κορακάκης
Ηχογράφηση/Μίξη: Σάκης Γκίκας, Παναγιώτης Αγγελοθανάσης / Studio Μύθος
Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τις 4 Ιουνίου ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2001.
Σχεδιασμός εξωφύλλου και ενθέτου: Αντώνης Καπίρης, Ηλέκτρα Μητροφάνη
Φωτογραφία εξωφύλλου: η οικογένεια Κορακάκη, φωτογραφημένη το 1966 από τον πλανόδιο φωτογράφοΜόδεστο Τριπολιτσιώτη στην παραλία της Νέας Μάκρης.
Κυκλοφορία: Φεβρουάριος 2002
Δημοσιεύματα
(…) Ο Βαγγέλης Κορακάκης παραμένει ένας από τους λίγους μουσικούς που έχουν επιλέξει μια συνειδητή και συνεπή τοποθέτηση απέναντι σ’ αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, ακολουθώντας μια πορεία μοναχική στο περιθώριο των προβολέων και του παιχνιδιού των δημόσιων σχέσεων.
Έτσι, μετά από μια απουσία περίπου έξι χρόνων, υποδεχόμαστε με χαρά κι ενδιαφέρον τη νέα δισκογραφική του κατάθεση, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από μια καινούργια ανεξάρτητη εταιρεία, το «Δίκτυο» του Πάρη Μήτσου, ο οποίος κι έχει την ευθύνη της παραγωγής.
Γενικός τίτλος του δίσκου, Κρύπτη. Περιλαμβάνει δέκα τραγούδια και τρεις οργανικούς σκοπούς με ενιαία θεματική και ύφος, που κατορθώνουν να βγουν νικητές «στα σημεία» απέναντι στην πρόκληση των καιρών για ένα λαϊκό τραγούδι χωρίς… εισαγωγικά.
Ο Κορακάκης έχει το χάρισμα -σπάνιο πλέον- να γράφει μελωδίες ανεπιτήδευτες, με ροή αλλά και δομή στέρεη, που, αν και παραπέμπουν στο λαϊκό ύφος και στην παράδοσή του, δεν μιμούνται τα εξωτερικά του στοιχεία θυμίζοντας μια ήδη ακουσμένη παραλλαγή.
Επιπλέον, γράφει ο ίδιος τους στίχους των τραγουδιών του χωρίς να παρασύρεται στις καθιερωμένες κοινοτοπίες και την προκατασκευασμένη «λαϊκή» θεματολογία των στιχουργών, που γράφουν καθ’ υπόδειξη και κατ’ ανάθεση:
«Ένας κρύος ήλιος μεσ’ στην πόλη μου / κι ένας μαύρος φίλος στο κατώφλι μου / πώς να λησμονήσω τα χαμένα χρόνια / που με χτύπαγε ο καιρός…».
Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί η εξαιρετικά φροντισμένη και συνετή ενορχήστρωση του Αλέξη Βάκη, ο οποίος δεν είναι απλώς συνεργάτης, αλλά και παλαιός συμμαθητής του Κορακάκη, με τον οποίον είχαν συνεργαστεί και πριν από οκτώ χρόνια στο εξαιρετικό Λαύριο, έναν από τους καλύτερους δίσκους του συνθέτη.
Ο Βάκης και ο Κορακάκης επιστράτευσαν μιαν ομάδα από πολύ καλούς μουσικούς, με κορυφαίο τον Μανώλη Πάππο στο μπουζούκι, οι οποίοι έδωσαν έναν ήχο καθαρό και στέρεο υπογραμμίζοντας το αδρό λαϊκό ύφος των κομματιών.
Σε ανάλογο δρόμο κινούνται και οι τρεις πρωτοεμφανιζόμενοι τραγουδιστές Στέλιος Γαλανός, Γιώργος Ευθυμιάδης και Δημήτρης Σταματέλλος, που διατηρούν τη συγκίνηση και το ήθος της απόστασης από την «έπαρση» του λαϊκού επαγγελματία.
Τραγούδια όπως «Η αγάπη φεύγει», που περιέχονται στο δίσκο, μπορούν ν’ αποτελέσουν άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της παράδοσης του λαϊκού τραγουδιού, σε μιαν εποχή κρίσιμη και μεταβατική. Γι’ αυτό κι έχουμε ανάγκη από δημιουργούς που μπορούν και ισορροπούν «εντός, εκτός κι επί τα αυτά», όπως ο Βαγγέλης Κορακάκης!..
Λάμπρος Λιάβας, εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (27/02/2002)
Φόρμα Παραγγελίας
[contact-form-7 404 "Δεν βρέθηκε"]